Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Lorentz om nya albumet: ”Jag har gått ned till demonerna inom mig”

Foto: Magnus Hallgren

Det är tre år sedan Lorentz förra album. Det krävdes flera besök i den inre grottan och en hel del hjälp av vännerna, men plötsligt i september gick det lätt att få till uppföljaren ”Lycka till”.

– Alltid.

Lorentz är sammanbiten när vi möts på en takterrass i Stockholms innerstad. Kanske har han inte riktigt hämtat sig efter helgen, som av allt att döma ägnats åt intensivt firande av nya albumet ”Lycka till”. Han medger också att han brukar vara nervös inför intervjuer.

– Det är så svårt, tycker jag, att komma på något i stunden. Ibland försöker jag tänka ut svar i förväg, men det är också svårt. Jag låg vaken i natt och tänkte ut vad jag skulle säga. Men det kommer jag inte ihåg i dag.

Allt kanske redan är sagt på ”Lycka till”. I slutet av förra veckan kom uppföljaren till 2014 års mest uppmärksammade svenska album, Lorentz solodebut ”Kärlekslåtar”. Utan förvarning. Det är en skiva som bara delvis liknar debuten – den så karakteristiska autotunesången består, förstås, men resten av ljudbilden är liksom hårdare än tidigare. Inte lika uppe i det blå. Detsamma gäller låttexterna.

Om känslorna på skivan låter hårdare är det väl för att de känslor jag själv har haft har varit det. 

– Om förra skivan var som ett långt drömtillstånd, lös i kanterna, är den här mycket mer in your face. Jag ville börja skivan med ”Schnip schnip” och inte någon drömsk suggestiv stämning, för att markera att... Ja, vad ska man säga? Att jag är tillbaka.

– Om känslorna på skivan låter hårdare är det väl för att de känslor jag själv har haft har varit det. Men det är fortfarande jag, ju.

Efter den hyllade solodebuten 2014 har Lorentz varit nästan helt tyst. Den enda singeln, ”Romeo” som kom sommaren 2016, verkade lova att en skiva var på väg – men ”Lycka till” dröjde ännu ett år. Han berättar att han började jobba på en uppföljare så fort ”Kärlekslåtar” hade släppts, men att det inte kändes ”så inspirerat”.

– Jag kände mig helt slut, deppig, det kom inget bra ur någonting.

Har du försökt göra ny musik hela tiden sedan dess?

– Ja, men det började inte gå bra igen förrän i september förra året. CEO, eller Eric Berglund, började hjälpa mig och då blev allt bättre. Det gick väldigt snabbt efter det.

Flera låtar på ”Lycka till” gästas av Madi Banja, Lorentz musikaliska vapendragare. Tidigare har Lorentz bland annat medverkat på Madi Banjas hitsingel ”Du och jag” och konstaterat på sin egen hitsingel ”Där dit vinden kommer” att ”dom behöver mera Banja i sitt liv”. Är Madi Lorentz musa?

– Ja, det är han väl. Han är allt möjligt för mig.

De två vännerna träffades på en bar i Gamla stan, genom den gemensamma skivproducenten Vittorio ”Vito” Grasso. De kom varandra nära när Lorentz spelade in ”Kärlekslåtar” och Madi bodde hemma hos Vito.

– Ibland jobbar vi på hans grejer, ibland jobbar vi på mina. Det kan vara skönt att bara ha en kompis i studion. Han har varit väldigt involverad i den nya skivan.

Albumets åttonde spår ”120 euro”, till exempel, gästas av både Madi Banja och CEO – även känd som Eric Berglund, tidigare ena halvan av The Tough Alliance.

– Det är en gammal låt, egentligen, som de båda tyckte skulle vara med. Madi lade till en refräng och Eric en vers, och så var den plötsligt klar.

I en annan låt, ”Demons”, sjunger du att du har ”varit i the dungeon”. Vilken grotta är det?

The dungeon inom mig. Demonerna är där, och jag har behövt gå ner, det är där de bor. Jag är verkligen glad att den låten kom med, för jag gjorde den bara dagen innan skivan lämnades in. Jag har lyssnat på den när jag har mått dåligt.

Har du kommit upp ur grottan?

— Ja, jag mår mycket bättre nu. Men det är inte avklarat, och det är aldrig bara en grej som behöver klaras upp. Man får gå till the dungeon ganska ofta. Men mitt liv är bäst om jag kan göra musik. Och nu gör jag musik.

Det som sjungs om Fiona handlar om Fiona. Jag döpte låten till det för att jag gillar henne mycket, och för att det är en bra titel.

En av låtarna som redan hunnit omskvallras flitigt är ”Fiona”, döpt efter Fiona FitzPatrick, ena halvan av dj-duon Rebecca & Fiona. Lorentz skrattar nervöst när jag frågar om den.

– Måste jag svara på alla frågor?

Jag vill bara veta varför den heter så. Och vad den handlar om.

– Delar av den handlar om Fiona FitzPatrick, men inte hela. Det som sjungs om Fiona handlar om Fiona. Jag döpte låten till det för att jag gillar henne mycket, och för att det är en bra titel. Men hela låten handlar inte om henne.

Men förutsåg du inte vilda spekulationer om er relation?

– Jag borde kanske tänkt igenom det lite mer. Folk har sagt till mig i helgen, ”att du inte hade tänkt på att det skulle bli en grej”, men... Nej, jag förutsåg det liksom inte.

Foto: Magnus Hallgren
Foto: Magnus Hallgren

I ”Be för mig” sjunger Lorentz att han ”ska inte ta farväl, i alla fall inte än”. Jag frågar om han övervägde att lägga ner musiken när det, efter ”Kärlekslåtar”, inte gick bra.

– Inte till hundra procent. Men någon gång var vi i Tokyo för att spela in en musikvideo som bara inte blev bra. Ingen låt blev gjord heller. Då satt jag någon morgon och tänkte: ”det här går inte”. Jag sa till min skivbolagsperson, Martin Norman, att ”nu är det slut”. Det finns väl alltid en möjlighet att man kommer att vilja göra något annat någon gång.

Vad skulle det vara?

– Jag har en vag bild av hur jag skulle leva, men inte vad jag skulle göra. Jag ser framför mig att jag lever ett riktigt societetsliv, bor i någon najs lägenhet...

I bakgrunden börjar en kyrkklocka spela ”Den blomstertid nu kommer”. Det ekar över plåttaken.

Drömmer du om det?

– Det kanske kan bli så när jag blir äldre, det känns som en naturlig utveckling av mitt liv. Jag har väldigt svårt att se livet efter 30 framför mig. Det enda jag tänker är att jag då kommer att kunna byta tilltalsnamn från Lorentz till Berger, mitt efternamn.

Jag påpekar att han i så fall skulle dela namn med den enerverande hippieledaren i musikalen ”Hair”.

– Jag gillar inte det namnet. Men det fungerar om man är över 30.

Varför heter skivan ”Lycka till”?

– Jag tycker att det är en grym titel. Det låter också mycket bättre än engelskans ”good luck”. Det kan väl betyda massa olika saker, men typ... deal with it.

Lorentz

Lorentz Alexander Berger är född 1991 och uppvuxen på Södermalm i Stockholm.

2009 albumdebuterade han som ena halvan av brödraduon Lorentz & Sakarias med ”Vi mot världen” och hitsingeln ”Mayhem”.

Hans första soloalbum, ”Kärlekslåtar”, släpptes 2014 och kallades av DN:s Mattias Dahlström för ”årets bästa svenska popalbum”. Skivan nominerades till fem grammisar och fick en, i kategorin årets hiphop/soul.

Den 16 juni i år släpptes uppföljaren ”Lycka till” som en överraskning.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.