Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Lotta Lundberg tilldelas SR:s Romanpris

Foto: Daniel Ekbladh

Lotta Lundberg tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2015 för romanen ”Timme noll”. På fredagskvällen delades priset ut vid Sveriges Radios direktsändning i P1.

För Lundberg innebär priset att det är möjligt att skriva någonting tyngre, säger hon.

– Läsare kan entusiasmeras av tung existentiell problematik. Samtalet om de nominerade böckerna i radion har varit omsorgsfullt. Som författare är man ensam och skriver under lång tid. Jag är ärad över juryns seriösa närmande till texten. Det är nästan som en kärleksakt.

Berättelserna i ”Timme noll” vävs samman av förhållandet till en och samma person. Vad hade du velat tala om med den personen i dag?
– Varje val innebär ett bortval och ett pris. Det är att bli vuxen att förstå att man inte kan få alltihop. Omognad ligger i att tro att man kan få alltihop. Jag vill föra förutsättningslösa samtal, jag skulle vilja fråga henne hur hon tänkte om val och bortval, om hur det här har att göra med att vi är kvinnor.

Skriver du på en ny bok?
– ”Timme Noll” kommer ut nästa vecka på tyska. Det blir mycket jobb med det; Tyskland är ett stort land med många tidningar, tidskrifter, bibliotek och scener. Jag behöver också vila efter den här boken, men jag går och värper på en ny berättelse.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.