Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 12:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lotta-o-demokrati-ar-latt-om-man-tycker-lika/

KULTUR

Lotta O: Demokrati är lätt om man tycker lika

Kåseri. Men om man är oense så lär man inte ändra sig, hur bra argument den andra än har.

Varför förstår hon inte, tänker vi frustrerat. Båda två. Vi diskuterar en känslig fråga där vi har genuint olika inställning, och når bara inte fram till den andra.

Eller förresten, det gör vi ju. Vi förstår fullständigt vad den andra säger. Men vi tycker fortfarande olika.

Fast vi inledde förstås diskussionen i den fasta förvissningen att om vi bara förklarar tillräckligt väl, så kommer ju den andra att ändra sig. Hon är ju en vettig människa, tänker vi om varandra. Gudskelovochtack.

Det tar en ganska lång stund och alla tillgängliga argument innan vi börjar inse att den andra faktiskt inte alls tänker ändra sig. Att det inte handlade om bristande kunskap, utan att hon tolkar saken på ett helt annat sätt än jag.

Vi har dessutom helt olika politisk grundinställning, hon och jag. Men vi tror givetvis, båda två, på demokrati, yttrandefrihet och vikten av att ett samhälle innehåller många olika sorters människor med många olika åsikter.

Ändå har vi så svårt att acceptera det, i praktiken.

Efteråt går jag och fnissar lite åt oss. Tänk att man kan svänga sig med så många olika floskler om åsiktsfrihet som en av samhällets grundvalar, och så kan vi ändå inte, personligen och i grunden, respektera att någon tänker annorlunda. Trots att man har förklarat hur det verkligen förhåller sig!

Vår tid är en tid av polarisering, och själv blir jag ofta rädd för tonläget i offentliga debatter, där alla meningsmotståndare otåligt avfärdas som korkade. Hon är bara dum som inte fattar. Jag orkar inte ens BÖRJA förklara för dig hur fel du har!

Och så eskalerar alla diskussioner till infekterade gräl, där man kommer allt längre ifrån varandra. För så enkelt är det ju: om man inte ändrade åsikt när diskussionen var saklig, så lär man inte göra det när meningsmotståndaren vrålar invektiv.

Det är svårt med demokrati, särskilt i en tid när ”yttrandefrihet” verkar betyda ”och så säger ni inte emot mig, era idioter”.

Kanske är det därför jag går och fnissar åt min egen diskussion med kollegan. Vi tänker och tycker olika, men vi lyckades avhålla oss från att bli elaka för det.

Jag ska försöka bli bättre på det där. Jag tror att det är det som är demokrati.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt