Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 15:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lotta-o-nog-ar-det-dags-att-hitta-pa-ett-roligare-statsskick/

Kultur

Lotta O: Nog är det dags att hitta på ett roligare statsskick

På väg till Nobelprisutdelning. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Kåseri. Det är gammalmodigt med både kungar och arbetstrygghet. Fast omorganisationer kostar ännu mer.

Så här inför nationaldagen ligger det nära till hands att fundera över kungadömet Sverige. Börjar inte monarkin bli lite väl antikverad?

Å andra sidan skulle det vara ohyggligt krångligt att göra om Sverige till republik. Omorganisationer är alltid av ondo: man räknar ut hur enorma summor som kommer att sparas in, vad det kommer att kosta och hur lång tid det ska ta, varpå det tar dubbelt så lång tid och kostar dubbelt så mycket, minst. Och efter ett tag upptäcker man att besparingarna gick om intet, för konsulterna kostade mer.

Fast om konsulterna får i uppdrag att återupprätta monarkin borde det ju gå bra, för då försvinner kungahuset i ett töcken av managementfloskler och återfinns aldrig mer.

Jag säger bara Nya Karolinska. Eller primärvården, för den delen.

Presidenter verkar i och för sig inte vara så kul heller, men kungarna sitter fast på sina jobb på livstid. Visst är det en form av anställningstrygghet, men arbetsrätt verkar ju också ha blivit väldigt antikverat. Kungahus är snarare en form av fängelser varifrån man borde släppa ut folk av humanitära skäl, om inte annat.

Säga vad man vill om statsskick, de är tämligen enahanda. Borde vi inte kunna hitta på något nytt och roligare?

Jag diskuterar saken med sonen, som visar sig ha en färdig plan sedan länge: vi väljer helt sonika en ny kungafamilj varje år, som får bo i ett hus på Skansen och vara turistattraktion. Det ska vara helt frivilligt och familjen ska få en furstlig lön för besväret.

Å andra sidan finns det ju redan andra på Skansen som skulle kunna turas om med ansvaret. Under det år Familjen Björn är kungafamilj skulle mediebevakningen slå nya rekord på vintern, när inget händer på flera månader: inget är mer vilsamt än att se björnarna snarka i sitt ide. Vi kunde ha ”Björnen sover” som nationalsång, för en gångs skull en nationalsång med text som alla kan.

Personligen skulle jag älska familjen Säls år som regenter. Medge att Nobelprisutdelningen skulle bli roligare om priserna delades ut av en yster säl som balanserade prisen på nosen.

När riket har knackig ekonomi skär man ner budgeten och väljer en kungafamilj på Lill-Skansen, och när vi vill ha det extra festligt utser vi älgarna. Skogens konung: nu även Sveriges.

Han har ju till och med egen krona.