Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lotta-o-skrackens-djur-lurar-i-fororterna/

Kultur

Lotta O: Skräckens djur lurar i förorterna

Foto: Janos Jurka/TT

Kåseri. Eftersom särbon är snabb hann han se baken på nån med lång svans, eftersom jag är långsam såg jag bara något med vita strimmor.

Rätta artikel

Titta, där är ett djur som inte ska vara där, sa styvsonen trankilt och tittade ut i trädgården.

Djur är ju lite osorterade, så vi blev inte förvånade. Det travar alltid runt skockar med rådjur i villaområdet, om de inte helt sonika sover i gräset efter att ha ätit upp allt som ser trevligt eller dyrt ut. Rådjur har en märklig känsla för sånt.

Det kunde ha varit en räv, förstås, en sån smög runt och såg dassig ut förra året, linkande på tre ben och gråblek. I år är den lokala räven piggare, både jag och styvsonen har siktat den och konstaterat att rävrött inte är så rött som man tror, åtminstone inte så här års.

Fast den här gången var det varken en räv eller ett rådjur. Eftersom särbon är snabb hann han se baken på nån med lång svans, eftersom jag är långsam såg jag bara något med vita strimmor som rann över gräsmattan.

Inte bra. Vi rös en stund och enades sedan om att det nog var en sibirisk hamster, en sån som servitören Manuel har som husdjur i teveserien ”Pang i bygget”. Is no rat, is hamster!

Fast det kanske var en grävling, sa jag hoppfullt. Jag har missat de där skräckhistorierna om grävlingar som biter folk i benen tills det krasar. Det sägs att man därför ska ha knäckebröd i stövlarna, men för mig låter det mer som att ha ett extrahölster med matsäck. Man kan dra smörgåsen i ett krisläge, ungefär som en hotad hjälte rycker sin lilla pistol ur sockan i sista ögonblicket och besegrar den förvånade skurken.

Själv minns jag Tryffelsnok från Narniaböckerna och han är minsann en snäll grävling. Så tror jag att grävlingar är.

Grannfrun sekonderade med att hon hade sett en stadig Farmor Grävling lunka över gräsmattan en natt när hon inte kunde sova (grannfrun, alltså, fast Farmor Grävling sov för all del inte heller). Och styvsonen hade vaknat en natt av ett Mystiskt Djurläte och på dagens ungdomars vis med hjälp av internet konstaterat att det måste ha varit en grävling.

Då blev särbon så rädd att jag var tvungen att lugna honom med att det nog ändå var en sibirisk hamster. Han är räddare för grävlingar.

Vi tillkallade en skadedjursbekämpare. Han sa trött att det kryllar av sibiriska hamstrar i svenska villaområden. Sen blev han förskräckt när råbocken stack upp huvudet och stirrade.

Den ska vara här, sa särbon bestämt. Den bor här.