Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 21:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lotta-o-vissa-bocker-borde-man-fa-elda-upp/

Kultur

Lotta O: Vissa böcker borde man få elda upp

Foto: Jessica Gow / TT, Jessica Gow / TT

Kåseri. Men det är svårt att bränna böcker, förklarade särbon som har gått en bibliotekskatastrofkurs. 

Vissa böcker får mig att vilja anstifta bokbål, tänkte jag irriterat efter att ha läst ut en. Jag hade hoppats i timmar att den skulle bli bättre.

Det blev den inte. Jag försökte överse med dåligt språk, fyrkantiga personbeskrivningar, en klumpig intrig där man redan efter en halv sida kunde se vad som skulle hända. Ibland kan det ju lyfta ändå.

Jag vet. Man ska inte sätta eld på böcker, det är bara diktaturer som gör sånt. Men ibland har man god lust!

Jag brukar tänka på Mikael Engströms ungdomsbok ”Isdraken” från 2007 där faster Lena eldar kakelugnen med böcker. Hon påstår att hon bara behöver hålla en bok i handen för att känna att den är dålig. Ungefär som gamle förläggaren Timo Kärnekull, han lär också ha haft den förmågan.

Det är ju inte så många som kan det, tyvärr. Själv måste jag läsa hela boken och kan bli så rasande för den sakens skull att jag vill elda upp den.

Ingen bra idé, sa särbon tankspritt. Hans yrkesgärning äger rum i ett bibliotek så ståndpunkten var ju begriplig, men han lät konstigt nog inte alls upprörd.

Jag vill bara befria världen från det sämsta, sa jag. Det handlar inte om det som kallas skräplitteratur, sån kan vara väldigt rolig. Men när böcker är urtråkiga? Illa skrivna? Osammanhängande och döda i varje stycke? Då kan man väl få elda upp dem?

Jag visste att jag hade fel, men jag var arg nog att strunta i det.

Nej, sa särbon sakligt, det är inte därför. Böcker brinner bara väldigt dåligt.

Min förvåning var oerhörd. Bokbålen är ju en inarbetad kliché: lågorna slukar de torra papperssidorna. Papper brinner väl?

Papper ja, sa särbon. Inte böcker, de är för kompakta.

Biblioteket i Alexandria, ropade jag upprört. Den ovärderliga kunskapssamlingen som brann upp under antiken. Böcker brinner visst!

Fast sen slog jag upp biblioteket i Alexandria, och där var ju historikerna inte överens. Möjligen brann det, möjligen inte. Dessutom var det bokrullar. Snopet.

Det är svårt att bränna böcker, förklarade särbon som har gått en bibliotekskatastrofkurs. Det brukar vara brandsläckningen som förstör dem i stället, vatten är värre för böcker än eld.

Dränka en bok? Det lät platt. Den fick gå i pappersåtervinningen i stället, och förhoppningsvis återuppstå till något bättre.