Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lotta-olsson-aldrig-har-jag-lyssnat-mer-uppmarksamt-an-nar-sofie-sarenbrant-berattar-om-overgreppen/

Kultur

Sofie Sarenbrant gestaltar övergreppen med briljans

Deckarförfattaren Sofie Sarenbrant.
Deckarförfattaren Sofie Sarenbrant. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Deckarförfattaren Sofie Sarenbrant berättar sakligt och noggrant i en lysande genomgång av samhällets förhållningssätt till sexuella övergrepp. DN:s Lotta Olsson har lyssnat. 

Sofie Sarenbrant är en av Sveriges populäraste deckarförfattare, och själv har jag läst alla hennes tio böcker, fascinerad av hennes förmåga att dölja allvarligare berättelser under en glättad yta. Hennes böcker vimlar av livsstilsmarkörer, och jag brukar muttra över att hon glider över allvaret för fort.

Hennes sommarprogram är något helt annat, och börjar chockartat med den våldtäkt hon utsattes för som åttaåring. Övergreppen pågick i fem år. 

Hon andas till en början grunt, ojämnt, när hon berättar om ätstörningar, ångest, tilltagande depressioner. Och så kommer den där kvällen när hon är tjugotvå år, när hon inte ens vill leva längre. ”Jag kan inte förlåta mig själv.”

Sig själv? Det är outhärdligt att höra att hon hellre ville dö, för att hon som åttaåring inte sa nej till en mycket äldre förövare. 

Sofie Sarenbrant berättar sakligt och noggrant, gradvis allt säkrare på rösten, och det är en lysande genomgång av såväl offrets psykologi som vår kulturs förhållningssätt till sexuella övergrepp. Musiken präglas av populära ballader som jag brukar tycka är banala, men här stämmer de skrämmande bra (de kanske inte är så banala, inser jag).

Hon beskriver skammen och de kvävande skuldkänslorna som följer henne genom livet, särskilt när hon börjar berätta. Borde hon hellre ha tigit än förstört stämningen? Berätta inte för mormor, hon skulle bli så ledsen. Och förövarens oskyldiga familj? 

Hon beskriver en psykvård som artigt säger att hon är välkommen åter för samtal på dagtid, den kväll när hon var nära självmordet. Ett rättssamhälle som så småningom preskriberade brottet för förövaren, men aldrig för henne.

Det är svårt att berätta om övergrepp, och ännu svårare att gestalta dem. Men Sofie Sarenbrant gör det briljant. Det är det viktigaste hon någonsin berättat, och jag har aldrig lyssnat mer uppmärksamt.

Idag, måndag, sommarpratar Hasse ”Kvinnaböske” Andersson 


Läs mer

Vem pratar när? Här är alla årets sommarvärdar


Så var Greta Thunbergs Sommarprogram


Så var Ulf Lundells Sommarprogram 

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt