Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lotta-olsson-laser-3-x-historiebocker-for-olika-aldrar/

Böcker

Lotta Olsson läser 3 x historieböcker för olika åldrar

Illustration: Bonnier Carlsen

Lotta Olsson har läst tre historieböcker för olika åldrar, två om Sveriges historia och en bilderbok om hela världens utveckling.

Carin Hjulström och Anders Nyberg: ”Världens första människa”

Bonnier Carlsen, från 3 år

Hela världens utveckling berättad som bilderbok för förskolebarn, från Big Bang och framåt. Till en början går det undan när planeter skapas, djur blir till och traskar upp på land, men sen bromsar det upp när ett litet barn föds. Det blir den första människan, i en väldigt rask övergång där man förbryllat undrar om steget från apa till människa gick så fort. Men fördelarna överväger, framför allt i beskrivningen av hur mänskligheten utvecklat språk, verktyg, kläder och så småningom övergått till bofasta liv med hus och odling.

 

Illustration: Alfabeta

Christoffer Rönnbäck, Ebba Svennung och Annika Huett: ”Historieresan – en krokig berättelse om Sverige under 1000 år”

Alfabeta

Historieböcker för barn är svårt: urvalet blir med nödvändighet begränsat. Den glatt spretiga ”Historieresan” är inriktad på intresseväckande historiska detaljer i Sveriges historia snarare än på sammanhang, vilket gör att såväl Stockholms blodbad som spanska sjukan enbart nämns i förbifarten, på den tidslinje som löper i sidornas nederkant genom hela boken. Frustrerande, men i gengäld finns en rad vardagslivsdetaljer. Ibland tar man lite väl lätt på svält och fattigdom, men den är roligt skriven och en bra aptitretare. 

 

Illustration: Ordalaget

Björn Höglund: ”Sveriges historia – från stenyxa till smartphone”

Ordalaget, från 9 år

Fullspäckad historiebok med de mest kända händelserna i fokus. Här finns Nyköpings gästabud, Valdemar Atterdag, Stockholms blodbad, skeppet Vasa, Jonas Alströmer som fick svenskarna att äta potatis och så vidare. Mer krävande text, men den lättas upp av en genomtänkt layout och många roliga gåtor och pyssel. Genomgående i alla historieböcker för barn är att det förflutna är lättare att gestalta översiktligt, medan det blir allt mer plottrigt ju närmare nutiden man kommer.

Läs fler texter av Lotta Olsson och fler av DN:s barnboksrecensioner