Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Låt biblioteken växa och bli nya sociala mötesplatser

Foto: TT

Biblioteken är en oändligt viktig mötesplats, som skulle behöva växa och bli större än de är i dagens begränsade utrymmen. Vi behöver nya sociala rum att vistas i.

Det har blivit bråkigt på en del storstadsbibliotek på senare år. Vanliga biblioteksbesökare trängs undan av langare, missbrukare och stökiga ungdomsgäng som till och med har försökt begå rån. Diskussionens vågor går höga, gång på gång: hur ska biblioteken vara? Ska de vara de traditionellt tysta, stillsamma bokläsarrum som så väl behövs i samhället, nu mer än någonsin? Eller ska stökiga besökare tvärtom välkomnas, eftersom bibliotekens uppgift i första hand är att vara tillgängliga för alla?

Det borde förstås finnas utrymme för bådadera. För biblioteken är verkligen de enda platser i dag som är gratis utan att vara värdeladdade. Vem som helst kan gå dit.

Läs mer: Fortsatt stökigt på flera bibliotek

Jag har sett kyrkan vara lika öppen på julaftonsnätterna, i midnattsmässor där påstrukna julfirare vilar i bänkarna, ungdomar viskar i mobiltelefoner och frusna uteliggare värmer sig. Där är också alla välkomna.

Ensamhet kostar samhället alldeles för mycket i dag.

 

Men biblioteken vore ju ett bättre alternativ, som ett betydligt mindre värdeladdat centrum för en samhällsgemenskap.

Biblioteken är en oändligt viktig mötesplats, som skulle behöva växa och bli långt större än de är i dagens begränsade utrymmen. Låt alla folkbibliotek bli den centrala delen i större kulturhus i varje stadsdel, och låt det finnas utrymme för många olika slags aktiviteter. Förlägg dagverksamhet för såväl äldre som yngre där, låt det finnas teverum och datorrum, ordna LAN (gemensamt datorspelande) för ungdomar. Släpp in Stadsmissionen eller Myrorna och låt dem bygga upp en seriös andrahandsmarknad med frivilligarbete, arbetsträning och klädbytardagar. Ha lokaler för läxläsning, där pensionärer och arbetslösa kan hjälpa skolbarn. Ha en enkel och billig restaurang också, lämplig för såväl trötta barnfamiljer som ensamstående eller bara folk som inte har någon lust att laga mat, med bord där man kan sätta sig om man kan tänka sig att prata med andra och bord där man får vara ifred.

Nej, säger ni nu, det går ju inte att ha såna öppna mötesplatser. Gängen tar över direkt, det kommer att ske övergrepp och elände, det blir omedelbart en samlingspunkt för allsköns drägg. Pedofiler! Rånare! Vandaler!

Läs mer: Bibliotekens urval väcker hat och hot

Det måste finnas gott om personal, förstås. Vilket även gäller dagens bibliotek, för självklart ska våra bibliotek vara en trygg miljö.

Skulle det bli alldeles för dyrt? Jag undrar det. Om vi kan hitta ett sätt att bygga bättre, kravlösa mötesplatser för alla som inte har specialintressen nog för en förening eller ens ork att delta i organiserad verksamhet, så tjänar samhället förmodligen på det. Ensamhet kostar samhället alldeles för mycket i dag.

I dag lever vi i en kollektiv samhällsdepression, där alla nya idéer bemöts med uppgivenhet och omedelbart kritiseras sönder. Ingenting går att förändra till det bättre. Allt går åt skogen och världen är full av antingen galna fanatiker eller verklighetsfrånvända idioter.

Det bästa vi kan åstadkomma tycks vara ytterst begränsade, privata mötesplatser där ingen obehörig får komma in. Hur många gånger har det skrivits om experimenthuset i Göteborg där tvättstugan har fått soffor för att folk ska kunna prata med sina grannar under kravlösa former?

Det är ett bra och väsentligt experiment, men det borde finnas många fler försök att konstruera mötesplatser. Vi behöver börja drömma utopidrömmar igen.

Vi ska ha tysta bibliotek. Men vi behöver också många andra rum där det går att prata med varandra. Det är larmandet vi ska begränsa.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.