Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Varför är livet en skurtrasa?

Få ämnen är så fascinerande som städning: det återkommer ständigt både i privatlivet och i det offentliga samtalet. Det används symboliskt, som värdeladdad bedömning av andra människor. Ordningsam eller stökig? Smutsig eller ren? Det är också en infekterad politisk stridsfråga – ska vi ha rutavdrag eller inte? Blir städarna utnyttjade pigor eller stolta yrkeskvinnor (för det fortsätter ju att vara ett kvinnoyrke) – och som jämlikhetsfråga. Vem städar hemma hos er?

Vi lever i en tid när det ges ut mängder av handböcker i ämnet, det finns hur många tips som helst om hur vi ska ordna våra saker, hålla rent, bli av med bakterier och kvalster. Städarna i Barbara ­Ehrenreichs wallraffande ”Barskrapad: konsten att hanka sig fram” sprayar rengöringsspray i luften innan de går. Det är viktigast att det luktar rent, inte att det verkligen är det. Städning handlar inte så mycket om renlighet som man tror.

Men städningen är skärningspunkten för många av vår tids frågor: hur ska vi hinna städa? Vem ska städa? Ska familjen rättvist dela på sysslan? Vems definition gäller för att avgöra hur ofta det behöver städas? Ska man anlita en städhjälp? Blir illegala invandrare utnyttjade i städfirmorna?

På 1970-talet förvandlades den osynliga yrkesgruppen till människor med individuella ansikten, framför allt genom Maja Ekelöfs ”Rapport från en skurhink” som kom ut 1970. Några år senare strejkade städerskor på flera håll i Sverige, och på Billingehus i Skövde ledde Ragnhild Andersson och Britt-Marie Johansson städerske­strejken 1975.

En ny tid, men den varade inte så länge. Nu är städerskorna anonyma igen, namnlösa invandrare som skrämmande ofta arbetar för svarta pengar, utan försäkringar och avtal.

Städning i vår tid är en bokstavlig fråga, inte en andlig. Men frågar du zenbuddhisterna så går vägen till upplysning genom att skura ­toaletter, så varför inte? Det kanske är städning som allt handlar om.

Läs mer: Spridda skurar verklighet 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.