DN:s Lotta Olssons boktips: Nio nya böcker för unga vuxna att läsa just nu - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Lotta Olssons boktips: Nio nya böcker för unga vuxna

Skräck i sommarstugan, hotellmord i Stockholm och studsig hiphoplyrik.

DN:s Lotta Olsson tipsar om nio nya böcker för unga vuxna som är värda att läsa i sommar.

Christoffer Holst
”Väntar tills natten kommer”
Rabén & Sjögren

Det ska bli en perfekt sommar för Sam och Lukas, i en liten stuga vid kanten av Vänern. Men när Lukas är ensam hemma blir det allt mer obehagligt.

Lukas är en extrem stadsmänniska, en stockholmare som vill ha liv och rörelse omkring sig. För ett år sedan träffade han Sam, de har åkt som skottspolar mellan Stockholm och Göteborg, men ska äntligen få en hel sommar tillsammans. Sam har fixat en egen liten stuga åt dem vid kanten av Vänern, och sommarjobb på museet i Mellerud åt sig själv. Rena sommardrömmen!

Det börjar oroväckande aningslöst, när Lukas kliver av tåget mitt ute i ingenstans. Men det verkar som om de har hamnat i ett semesterparadis med vidunderlig utsikt över Vänern, tystnad, och på bekvämt cykelavstånd ett kafé där två kvinnor turas om att mata Lukas med paj när han behöver sällskap.

Och det behöver han ju. Oro och ensamhet krälar i vrårna redan när Sam åkt till jobbet den första dagen, och det blir inte bättre. Det är obehagligt igenkännligt med sjuttonåringen som far ut på landet med bestämda förutsättningar: nu ska han sluta röka på allvar, och nu ska han gå en distanskurs i fotografering. Avslappning och koncentration!

Det blir förstås inte alls som han har tänkt. Det är svårt att sova om nätterna i den lilla stugan, särskilt som Lukas då och då ser ett olycksbådande, bedövande ljus. Sam bara sover, tryggt. Det är svårt att vara ensam hela dagarna. Det är omöjligt att fotografera. Det är tråkigt att vara på landet, det infinner sig inget som helst lugn. Det finns ingen teve, ingen distraktion. Sam måste jobba över mer och mer. Är det någon som går där utanför? Hur långt borta är närmaste granne?

”Väntar tills natten kommer” är en otroligt läskig skräckhistoria med skickligt utportionerade händelser av det klassiskt otäcka slaget, så att man efteråt undrar om det bara var hjärnspöken eller om det faktiskt var ett ljud?

Tills man inte undrar längre utan gallskriker.

Susanna Martelin
”Så långt vi kan följas”
Alfabeta

Var går gränsen mellan vänskap och kärlek? Alexandras bästa vän är K, Krzystzof, de är som syskon trots att Alexandra tillbringar så mycket tid i stallet och K hellre fotograferar. När Alexandra träffar Rick är det en helt annan sorts attraktion. K och Rick är viktiga båda två, och när en av dem försvinner blir livet nästan outhärdligt tomt. Susanna Martelin utforskar skillnaden mellan olika relationer och även vad som händer när människor förändras och relationen ställs på svåra prov.

Ali Benjamin
”Sanningar om maneter”
Övers. Cecilia Falk
Lilla Piratförlaget

Suzys bästa vän drunknar, och Suzy slutar prata. I stället försöker hon komma på en anledning till att Franny drunknade. Var det kanske ett manetangrepp? Suzy börjar leta efter fakta om maneter, samtidigt som hon kämpar med minnena av Franny. De som var så goda vänner sen de var riktigt små! Men inte på slutet. Hjärtskärande vackert om att vara ensam, mobbad och vilse. Handlar om yngre barn, men boken är för vuxna i alla åldrar.

Katarina Wennstam
”Flickan på hotellet”
Rabén & Sjögren

En tonårsflicka hittas mördad på ett Stockholmshotell. Var hon prostituerad? Vad gjorde hon annars där? Sextonåriga Alexandra och hennes två bästa vänner börjar snoka efter fler detaljer, och upptäcker att de kan ta reda på en hel del som ingen vill berätta för polisen. Särskilt när Alexandra får extrajobb på hotellet. Det är Katarina Wennstams första bok för unga, och lite grand märks det att hon försöker anpassa stilen, vilket är onödigt.

Pernilla Gesén
”Det här kalla landet”
B Wahlströms

Noomi bor i en stad i Nordland, där stödet ökar för ett främlingsfientligt parti. Det ekonomiska läget i landet förvärras, och en spricka går rakt igenom Noomis välbeställda familj när hennes bror blir aktiv i Nya Demokraterna och hon själv går på möten i ungdomsförbundet. Klasskamraten Zahra ifrågasätter deras åsikter. Lätt igenkännbara paralleller, förstås, men greppet fungerar överraskande bra. Nyanserat om politiska och sociala motsättningar ur tonårsperspektiv.

Läs mer: Lotta Olsson: Djupa böcker som också underhåller

Jennifer Niven
”Vända världen rätt”
Övers. Ylva Stålmarck
Gilla böcker

Jack känner inte igen någon, han räknar ut att kvinnan i deras hus nog är hans mamma, men han minns inte att han har sett henne förut. Libby har varit enormt överviktig och är fortfarande stor, och blir trakasserad. Redan i ”Som stjärnor i natten” (2015) lyckades Jennifer Niven berätta om diagnoser så att de blev allmängiltiga. ”Vända världen rätt” är inte riktigt lika bra, men resonerar klokt kring utseendets betydelse och vad som händer när det förlorar sin mening.

Julia Hansen
”I Paradisets källare”
Rabén & Sjögren

Tecknad roman om Julia, som flyttar till Nyköping med mamma och syskon när mamman blir utesluten ur Jehovas vittnen. Som tur är hittar Julia en teatergrupp, som snabbt blir hennes största intresse. Ledaren Louise stöttar henne, Julia får större roller och blir allt mer engagerad. Ändå mår hon allt sämre. Vad är det som händer? Skickligt berättat om sektbeteenden, som verkligen inte bara finns inom religion och politik utan kan uppstå i snart sagt alla slutna sammanhang.

Läs mer: Nio deckare du borde läsa i sommar

Kwame Alexander
”Crossover”
Övers. Jason Diakité
Natur och Kultur

Studsig hiphoplyrikroman om basketspelaren Filthy McNasty, eller möjligen Joshua Bell. Hans tvillingbror JB spelar i samma lag, och deras mycket närvarande pappa är legendarisk: Chefen, kallades han som aktiv spelare. Till en början är det mest språkligt roligt, men gradvis byggs en familjehistoria upp, ett tonårsliv och det svårhanterliga i att ens tvilling utvecklas i en annan takt än man själv. Rolig översättning av Jason Diakité, rapparen Timbuktu.

Charlotta Lannebo
”Jag vill vara jordens medelpunkt”
Rabén & Sjögren

Lova är lycklig med vänner och familj i Stockholm, och åker till Nya Zeeland som utbytesstudent med stora förhoppningar om allt nytt hon ska få uppleva. Verkligheten blir en chock när hon hamnar i en fattigare och mer begränsad miljö än hon någonsin upplevt tidigare. Hon bor på en gård på landet, hos en ensamstående mamma med tre barn, och begränsas av skolbussens tider. Intressant berättelse om hur svårt det är att acceptera en annan värld.

Läs mer: Nio bra pocketböcker att läsa just nu

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.