Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 13:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/louvren-skippar-varldens-dyraste-tavla/

Kultur

Louvren säger nej till världens dyraste tavla

Leonardo da Vincis omstridda tavla ”Salvator Mundi” som nu skippas av Louvren i Pari efter tvivel kring verkets äkthet. Foto: Kirsty Wigglesworth

Konstmuseet Louvren tänker inte visa ”Salvator Mundi” i sin kommande Leonardo da Vinci-utställning. Tavlan såldes 2017 för rekordpriset 450 miljoner dollar, men dess äkthet har sedan dess ifrågasatts av expertis.

DN Text

Louvren i Paris hade planerat att i höst visa ”Salvator Mundi” tillsammans med ett antal andra tavlor av renässanskonstnären Leonardo da Vinci i en utställning för att uppmärksamma 500-årsdagen av konstnärens död. Enligt uppgifter till brittiska medier är den dock inte längre aktuell sedan alltför många sakkunniga tvivlar på tavlan verkligen är målad av da Vinci.

– Om de skulle visa den skulle de få visa upp den som en tavla gjord i hans verkstad. Om så är fallet kommer värdet att sjunka enormt, antagligen till någonstans runt 1,5 miljoner, säger en källa till The Guardian.

Sedan verket såldes för rekordsumman 2017 har det inte visats. Förenade Arabemiratens kulturdepartement meddelade först att man förvärvat tavlan och att den skulle hängas i Louvrens filial i Abu Dhabi i september förra året. Men utställningen ställdes in utan förklaring och i dag tycks ingen veta var konstverket finns. Mycket tyder dock på att den köptes av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.