Lundgren och Haag byter mat mot musikhistoria - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Lundgren och Haag byter mat mot musik i ny SVT-serie

Erik Haag och Lotta Lundgren
Erik Haag och Lotta Lundgren Foto: Hampus Andersson

Lotta Lundgren och Erik Haag dammar av SVT:s tidsmaskin och ger sig ut på en ny resa. Den här gången byter de mat mot musik och skildrar ett Sverige i förvandling genom ett svenskt popbands uppgång och fall.

I SVT:s kommande satsning ”Bandet och jag” bildar Lotta Lundgren och Erik Haag det fiktiva bandet LEKO tillsammans med Kakan Hermansson och Olof Wretling.

Kvartetten tar sina första toner i 1970-talets folkmusikinspirerade proggrörelse för att sedan förvandlas till dansbandsschlager. På 80-talet upptäcker de syntmusik, för att sedan splittras och satsa på solokarriärer.

– Sedan vet jag inte var det slutar. Vi är inte klara med det sista än, säger Lotta Lundgren.

Programmet är tänkt att bli fyra avsnitt och det spelas in just nu tillsammans med producenten och regissören Karin af Klintberg.

– Någonting ska man ju betrakta den här utvecklingen genom och då tyckte vi att det var roligt att göra det genom en popgrupp, som har lånat vissa drag från Abba, säger Lundgren.

Som vanligt när Haag och Lundgren reser i tiden handlar det om mer än bara omoderna frisyrer och, i det här fallet, musik. Tittarna ska få en större berättelse också, den om ett land i omvandling.

– Bara under min livstid har Sverige genomgått enorma förändringar. Det handlar om svenskarnas resa från ett kollektiv till fullskalig individualism. Eftersom vi 2018 lever i något slags högerns 1968 så kändes det roligt att börja vår berättelse i vänsterns 68, avrundat till 70, säger Lundgren.

– Det är också en berättelse om 40-talistgenerationen. Det är de som bryter med det Sverige som har varit. Det gamla klassamhällets Sverige och det ganska kristna, titelsjuka och formella Sverige. Det var den första ungdomsgenerationen.

I varje avsnitt framför bandet en låt typisk för tidens anda, specialkomponerad av den rutinerade musikproducenten och ”Idol”-jurymedlemmen Alexander Kronlund.

Genom sitt matkunnande var Lotta Lundgren kanske mer på hemmaplan i ”Historieätarna”. Men hon saknar inte musikalisk erfarenhet. Hon sjöng nämligen i några band på 90-talet, avslöjar hon.

– Men det vill jag inte prata mer om. Det går att googla om man har bandnamnen, men mina läppar är förseglade, säger hon med ett skratt.

– Men jag vet hur det är att spela i ett band och vilken typ av konflikter som uppstår, och det har varit en tillgång i manusskrivandet.

”Bandet och jag” har premiär i vår.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.