Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

M kritiskt till kompensation för digitalmoms: ”Luckrar upp grundtanken med EU”

Att kringgå digitalmomsreglerna genom ekonomisk kompensation bryter mot hela poängen med EU. Det anser Olof Lavesson, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna. Advokaten och konkurrensrättsexperten Elisabeth Eklund är osäker på om danska regeringens idé om kompensation ens är genomförbar.

Sent i förra veckan kunde DN berätta att den danska regeringen vill kompensera digitala medier med 35 miljoner danska kronor årligen. Detta för att komma runt den EU-lagstiftning som leder till att digitala medier i Danmark, Sverige och många andra medlemsländer betalar mångdubbelt mer i moms än tryckta medier.

Martin Jönsson: Regeringen har gjort fel så länge att den inte längre kan göra rätt 

Samtidigt öppnade också Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) för ett liknande förslag.

– Om det här godkänns i EU:s statsstödsprövning är det något vi borde kunna titta på i Sverige också, sade finansministern till DN då.

Men Olof Lavesson, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, motsätter sig kraftigt den idén. Han ser danska regeringens ambition som en del av en trend som underminerar EU-samarbetet.

– Det blir att man gör som Frankrike (som redan har infört momssänkningar för digitala medier) och struntar i EU. Även om det kan låta som en god idé på ett område så börjar det luckra upp hela grundtanken med unionen – gemensamma regler.

– Ett sådant här förslag riskerar också att bli selektivt och godtyckligt. Vem ska ha rätt till kompensation? Vi har redan en komplicerad situation med sådana frågor kring presstödet.

I stället tycker Lavesson att arbetet med att komma överens på EU-nivå borde intensifieras.

– Vi håller med regeringen om att digitalmomsen behöver sänkas. Vi har legat på om det tidigare, och regeringen har drivit på i EU, vilket är bra. Men det är inte rimligt att Tjeckien har tillåtits blockera frågan som de har gjort.

Läs mer: Tidningschefer välkomnar finansministerns besked om digitalmomsen 

Det råder också oklarheter kring huruvida ett förslag om att kompensera digitala medier ens skulle ta sig igenom EU-rätten. Advokaten och konkurrensrättsexperten Elisabeth Eklund, specialinriktad på EU, beskriver reglerna för statsstöd som ”en snårskog”.

– EU-rätten tittar väldigt mycket på systematiken, så vanligtvis ska man inte kunna använda ett regelverk för att kringgå ett annat. Om en momssänkning inte var möjlig enligt momsreglerna så borde den inte heller vara tillåten enligt statsstödsreglerna, typiskt sett.

– Däremot är det jättesvårt att säga på rak arm om det skulle gå igenom eller inte. Den mest enhetliga lösningen vore väl att försöka komma till rätta med grundproblematiken, i stället för att försöka lappa och laga, säger hon.

Förhandlingar om just grundproblematiken, den lagstiftning som gör att medlemsländer inte tillåts utjämna momsen mellan digitala och tryckta medier, förväntas hållas när EU:s råd för ekonomiska frågor möts den 25 maj. Det säger rådets pressekreterare François Head till DN. Men han påpekar att ämnet också kan komma att plockas bort från mötets dagordning, eftersom den inte är satt än.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.