Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Macchiarini anmäler kritisk musikballad

Kirurgen Paolo Macchiarini
Kirurgen Paolo Macchiarini Foto: Lina Alriksson

Paolo Macchiarini och hans advokat vill att Dagens Medicin fälls för förtal. Anledningen är en musikballad om anklagelserna mot kirurgen. ”Folk får anmäla vad de vill men det här känns som att ta i”, säger artisten och läkaren Henrik Widegren till DN.

På torsdagen kom beskedet att förundersökningarna mot kirurgen Paolo Macchiarini läggs ned. Åklagaren menar att det inte gått att bevisa att Macchiarini skulle vara skyldig till varken vållande till annans död, eller vållande till kroppsskada.

Mediebevakningen av Macchiarini-affären har varit massiv och kirurgen själv har reagerat mot en enskild publicering. Han har valt att göra en polisanmälan – som överlämnats till Justitiekanslern, JK – där han anklagar en artist för grovt förtal.

Läs mer: Kirurgen Macchiarini går fri – utredningen läggs ned

Bakgrunden är en artikel på tidningen Dagens Medicins hemsida från i somras, som handlar om ett nytt musikalbum om den svenska sjukvården, komponerat av läkaren och artisten Henrik Widegren. I anslutning till artikeln publicerades balladen ”Du är inte frisk. Du är bara inte tillräckligt undersökt” som handlar om kirurgens arbete.

Macchiarini och hans advokat Björn Hurtig har i första hand reagerat på en textrad i låten när Widegren sjunger "för det är inte lämpligt att seriemord sker i bra belysning på ett op-bord". De betonar i anmälan att låten presenteras som ett ”modernt skillingtryck” samtidigt som artisten beskriver den som ”berättande”.

Läs mer: Visselblåsare om Macchiarini: En rättsskandal

– Det här är allvarliga saker. Jag hoppas att JK tar upp detta och att ansvarig utgivare fälls, säger Björn Hurtig Nyhetsbyrån Siren efter beskedet att åklagare överlämnat ärendet till JK.

– I dagens beslut om att förundersökningen ska läggas ned framgår det att hans huvudskäl varit att hjälpa patienter. Men i låten utpekas han som en seriemördare, säger Björn Hurtig.

Artikeln och låten är publicerad på Dagens Medicins hemsida. Christina Kennedy, chefredaktör och ansvarig utgivare, säger till DN att hon inte kände till anmälan eller att den gått vidare för bedömning hos JK.

– Jag har inte blivit kontaktad av någon och känner inte till det här. Jag kommer att sätta mig in i frågan, säger Christina Kennedy.

Läs mer: Ministern: Skärpt lagstiftning mot forskningsfusk på gång

Artisten Henrik Widegren kände inte heller till anklagelserna innan DN kontaktade honom på torsdagen.

– Det ska bli spännande att höra hur man ser på detta. Det är en sång, en berättande historia, ett skillingtryck. Folk får anmäla vad de vill, men det här känns som att ta i, säger Henrik Widegren och fortsätter:

– Jag står naturligtvis för låten. Den finns också med på mitt senaste album. Men det är en konstnärlig produkt och en tolkning. Precis som att man kan skriva en bok kan man också skriva en sång.

Macchiarinis advokat lämnade in anmälan till Stockholmspolisen i slutet av augusti. I början av oktober gick ärendet vidare till JK sedan åklagaren inte valt att inleda en förundersökning mot artisten. JK, som är ensam åklagare som utreder tryckfrihetsbrott, ska nu göra en bedömning huruvida en utredning ska inledas.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.