Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Macken” flyttar till Cirkus: ”Publiken kan manus bättre än vi”

En av Sveriges mest långlivade mackar öppnar nu upp en tillfällig filial i Stockholm. 25 föreställningar görs i vår när ”Macken” flyttar från Lorensbergsteatern i Göteborg till Cirkus.

Galenskaparna och After Shaves scenföreställning ”Macken” är baserad på deras tv-serie från 1986 med samma namn. Den 11 april blir det premiären för den första och enda vändan i huvudstaden med showen. 

Anders Eriksson och Jan Rippe är både tagna av responsen de fått på föreställningarna hittills.

– Det har varit ett sådant fantastiskt mottagande att det nästan är löjligt. Publiken kan manus bättre än vi, säger Jan Rippe.

– Det är ofattbart att ett trettio år gammalt manus fortfarande fungerar. Jättemånga i publiken var ju inte ens födda när ”Macken” kom, lägger Anders Eriksson till.

Scenversionen är enligt Anders Eriksson en ”filéad” version av originalet där de klippt ner tre timmar tv-material till en tvåtimmars scenföreställning. Trots att det är mer än trettio år sedan ”Macken” sändes var det inga svårigheter att komma in i rollerna återigen.

– För min del som Roy sitter karaktären gjuten i ryggmärgen, säger Eriksson.

– Vi har aldrig tidigare känt att det varit så lätt att repetera en teaterföreställning. Vi brukar ju alltid ha en sju till åtta veckors repetitionstid. Nu var vi lite kaxiga och skar ner det till fem, men redan efter två veckor kände vi ”jaha, vad gör vi nu?”, säger Rippe. 

Anders Erikssons bror Claes Eriksson (som grundade Galenskaparna och skrivit tv-seriens manus) har i arbetet med denna föreställning kontemplerat faktumet att han som manusförfattare nådde sin pik redan 1986.

– På den första kollationeringen inför den här föreställningen sa Claes ”Nu är det såhär: Det är manus direkt taget från tv-serien som föreligger. Är det så att ni tycker att någonting ska ändras kan vi tyvärr inte göra det. För då måste man fråga författaren och den författaren som skrev det här 1986 finns inte i dag.”, säger Anders Eriksson och fortsätter:

– Det är så otroligt lätt att man börjar bena i något och tänker att man ska fräscha till det och så förlorar man den underliggande charmen som fanns från början.

Genombrottet som ”Macken” fick när den sändes var enormt. Men just då var medlemmarna i gruppen inte särskilt sugna på att slå mynt av varken konceptet eller karaktärerna.

– Många sa till oss då att vår nästa show vi skulle sätta upp borde vara en scenföreställning av ”Macken”. Men vi ville inte bli Roy och Roger för all framtid. I stället gjorde vi ”Stinsen brinner” för att visa publiken att vi kunde göra något annat och inte fastna i ”Macken”, säger Rippe.  

Anders Eriksson berättar att det var en kaotisk tid som följde tv-seriens genomslag.

– Vi fick bland annat erbjudande från ungefär alla bensinbolag så vi kallade in Mats Wilander och Ingemar Stenmarks ekonomiska rådgivare och jurister. De sa att de aldrig hade sett sådana här stora siffror på kontrakt. 

– Men vi sa nej till allting och det är vi otroligt lyckliga över i dag. Roy och Roger hade gått direkt i graven ifall de hade stått som pappfigurer på bensinmackar runt om i Sverige , säger Eriksson.

Galenskaparna och After Shave har en lång historia tillsammans och om inte alltför många år vankas det rubinbröllop. Att ta lite längre pauser från varandra är något som varit nödvändigt, menar Jan Rippe. 

– Vi har ju verkligen vuxit upp tillsammans, från att vi var unga studenter fram till nu. Första åren var hysteriska och vi umgicks nästan dygnet runt. Nu för tiden umgås vi kanske inte så mycket privat som vi gjorde för tjugo år sedan. Det har nog hjälpt oss att överleva.

I höstas tilldelades Galenskaparna och After Shave också ett hederspris till Gösta Ekmans minne. 

– Det var oerhört stort. Fantastiskt att vi fick det i och med att det var första gången det delades ut. Vi hade ju förmånen att träffa och lära känna honom. Han var en stor förebild både som människa och som komiker, säger Rippe. 

 

 

Galenskaparna och After Shave

Var från början två grupper. Galenskaparna grundades 1978 och bestod av Claes Eriksson och hans bror Anders Eriksson samt Kerstin Granlund. After Shave grundades 1979 och var från början en barbershopkvartett som bestod av Jan Rippe, Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar.

Grupperna började sitt samarbete 1982 när de gjorde föreställningen ”Skruven är lös” på Stenhammarsalen i Göteborg. 

Har sedan dess gjort flertalet filmer och föreställningar där ”Macken” och ”Stinsen brinner” är några av deras mest kända verk.

Senast de spelade på Cirkus var med föreställningen ”Kasinofeber” 2004.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.