Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 10:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/madeleine-pyk-visar-ett-hundratal-verk-pa-bukowskis/

Konst

Madeleine Pyk visar ett hundratal verk på Bukowskis

Bild 1 av 2 Bildkonstnären och författaren Madeleine Pyk i sin atelje i Skillinge
Foto: Kristofer Sandberg
Bild 2 av 2 Konstnären Madeleine Pyk i sitt hem i Skillinge
Foto: Kristofer Sandberg

Bildkonstnären och författaren Madeleine Pyk visar i sommar över hundra verk på Bukowskis i Stockholm. Auktionshuset har den senaste säsongen också märkt en rekordstor ökning av onlineförsäljning. 

Utställningen ”Madeleine Pyk – drömmen om att flyga” rymmer ett hundratal verk och visas i Bukowskis lokaler vid Berzelii Park fram till den 16 augusti. Samlingen är hennes hittills största som visats i huvudstaden.

Vad ställer du ut?

– Det är två litografier och resten målningar. De flesta är från de senaste åren, men också tidigare saker, bland annat en målning med alla professorer på akademin när jag gick där. Här finns också en stor målning av fasaderna i Gamla stan, som jag ofta målade av. Jag växte upp ovanför Slussen, berättar 86-åriga Madeleine Pyk från sin bostad i skånska Skillinge.

Du har sagt att du ”ser bilder i allt”. Hur kommer de till dig?

– Det är sant att ju mer man målar desto mer ser man. Håller man i gång hela tiden så finns det ett flöde. Samtidigt måste man ta pauser för att komma tillbaka med dubbel kraft, svarar hon.

– Jag har ju målat hela mitt liv, i över åttio år, och det har alltid varit det roligaste. Det är inte mycket annat som kan vara roligare. Jag ägnar mig hela tiden åt målandet och att läsa.

Bild 1 av 2 Konstnären Madeleine Pyk i sitt hem i Skillinge
Foto: Kristofer Sandberg
Bild 2 av 2 Konstnären Madeleine Pyk i sitt hem i Skillinge
Foto: Kristofer Sandberg

Hundra verk är hur som helst en stor samling.

– Jo, men på den gamla goda tiden kunde jag göra upp till fem målningar om dagen. Men jag är i gång nu med, det är ju så fint ljus på sommaren. På vintern gör jag mest mindre målningar och skriver dagböcker. 

Vad säger publiken om din konst?

– Att den gör dem glada. Att den är rolig och färgglad. Till slut blev jag så förbannad av det där att jag började måla grått (skratt). Då var det ingen som köpte något – fast de finkulturella tyckte att jag äntligen hade börjat måla bra, konstaterar Madeleine Pyk.

Hennes utställda verk säljs till fast pris, men presenteras också digitalt. Sedan coronapandemin bröt ut har den svenska näthandeln av föremål och konst lockat allt fler besök. 

En rekordstor ökning som bland annat Bukowskis har märkt:

– Jämfört med förra året så har v haft en ökning i online på totalt 43,6 procent. Men vi har också haft unikt många kurerade temaauktioner online, 71 stycken under våren. Och de har också bidragit till att attrahera nya målgrupper, säger Sara Bourke, press- och varumärkesansvarig på Bukowskis i Stockholm. 

Bland auktionshusets onlineauktioner under den gångna våren har samlingar av bland andra skärgårdsskildraren Roland Svensson, Oiva Toikkas glas och föremål av Josef Frank bjudits ut.

– Många följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer och då blir det naturligt att handla online. Vi märkte tidigt att nättrafiken ökade med pandemin, då många människor började arbeta hemma. Kanske funderade de på att göra om i sina bostäder och både köpte och sålde saker online, som en cirkulär konsumtion, säger Sara Bourke.

Hon tror att det ökade fokuset i samhället på hållbarhet och klimatfrågan också bidragit till att allt fler nu köper konst och vintageföremål till sina hem.

– Vi hoppas att den utvecklingen skyndas på nu. Med de moderna digitala redskapen så tror jag att vi kommer att se en fortsatt ökning av näthandel framöver. 

Stockholms Auktionsverk har sedan länge varit aktiva online och sedan fem år tillika en del av Lauritz.com som har 29 auktionshus i sex länder.

– Hur försäljningen online har gått skiljer sig dock från land till land. Det danska samhället har till följd av coronan varit ganska stängt, Tyskland ännu mer så och det har skilt sig från den svenska öppna strategin, säger vd Mette Rode Sundström till DN.

En öppenhet som inneburit att säljare av konst i Sverige också varit mer benägna att förevisa sina verk för värderingsexperter.  

– I april ökade trafiken på våra onlinesajter internationellt, köparna började köpa mer och inflödet av verk stabiliserades, fast med variationer. Men de senaste sex veckorna har vi haft en mycket positiv trend i alla länder. 

Hur tror du att konstmarknaden och konstnärernas villkor påverkas av den pågående digitala utvecklingen?   

– Jag är helt säker på att vi nu får se många fler som följer de nya digitala strategierna. Min uppfattning är att de leder till en mer transparent marknad med en mer öppen prissättning, digitala kataloger i stället för fysiska och videopresentationer av konstverk, svarar Mette Rode Sundström.

– Jag tror också att fler konstnärer på sikt kommer att experimentera med att sälja utvalda konstverk direkt på online-auktioner, som ett komplement till galleriförsäljning. Och att vi får se mycket mer av nya, alternativa samarbeten mellan gallerier, konstnärer och auktionshus online.

Läs fler texter av Georg Cederskog

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt