Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Magdalena Andersson (S) öppnar för att kompensera digitala medieföretag för momskostnaden

Finansminister Magdalena Andersson (S) under årets förstamajtåg i Landskrona.
Finansminister Magdalena Andersson (S) under årets förstamajtåg i Landskrona. Foto: Johan Nilsson/TT

Den danska regeringen vill kompensera digitala medieföretag för den ojämlika momsen. DN kan nu berätta hur förslaget planeras se ut, och att Magdalena Andersson (S) öppnar för en liknande modell i Sverige.

– Om det godkänns i EU:s statsstödsprövning är det något vi borde kunna titta på här också, säger finansministern.

DN berättade redan 2016 om mediebranschens ojämlika momsregler. I Sverige är momsen på en digital tidningsprenumeration 25 procent, medan motsvarande siffra för en pappersprenumeration är 6 procent. Samma sak gäller böcker och noter. Skillnaden beror på EU:s momslagstiftning, som förhindrar att medlemsländerna jämnar ut momsen.

Resultatet blir att konsumenten behöver betala ett högre pris för digitala medier, samtidigt som medieföretag försöker ställa om till just sådana.

– I ett läge där man från branschen vill försöka få folk att betala för det digitala vill man ju samtidigt kunna hålla nere priserna, sade Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande, till DN 2016.

Kerstin Neld, vd på Sveriges tidskrifter, höll med.

– En förändring skulle vara av stor vikt för våra affärsmodeller.

Sedan dess har frågan hamnat i EU:s politiska långbänk, bland annat på grund av protester från Tjeckien. I förra veckan skrev 38 svenska publicister under en protest på DN Debatt mot den svenska regeringens hantering av frågan. 

Vissa medlemsländer, däribland Frankrike, har valt att ignorera EU-rätten och ändå sänka momsen för digitala medier. I ett stort medieutspel presenterade den danska regeringen under förra veckan ett förslag till en annan väg: kompensation. Genom ett riktat mediestöd är tanken att digitala medier ska få tillbaka de pengar som betalats i ”extra” moms.

DN kan nu berätta hur den danska regeringen planerar att förslaget ska se ut. I ett mejl till tidningen skriver Jakob Dahl Klausen, presstalesperson på landets kulturdepartement, att planen är att stödja så kallade internetmedier med 35 miljoner kronor årligen fram tills att momsen kan utjämnas på traditionell väg. Pengarna är tänkta att bli en utökning av det redan existerande mediestödet. Hur begreppet ”internetmedier” kommer att definieras kan Klausen än så länge inte säga.

När förslaget är färdigförhandlat och framröstat ska det prövas mot EU-reglerna för statsstöd. Först därefter kan det bli verklighet.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för ett liknande förslag i Sverige.

– Om det godkänns i EU:s statsstödsprövning och blir en möjlig väg framåt är det absolut något som vi borde kunna titta på i Sverige också. Vi vill genomföra den här momssänkningen och kan man inte göra det via skatten utan hittar en sådan här lösning i stället så är vi intresserade, säger hon i ett telefonsamtal.

– Vi måste se till att journalistiken i Sverige har goda villkor, för det är ju grunden till det demokratiska samtalet. När tekniken utvecklas så måste naturligtvis skattelagstiftningen hänga med. 

Så varför lägger ni inte själva ett sådant här förslag?

– Det kan man naturligtvis diskutera, hur vi kommer agera framöver. Vi får se hur snabbt statsstödsprövningen går. Jag hoppas det är möjligt att göra på det här sättet.

I början av 2017 skrev Magdalena Andersson tillsammans med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) en artikel på DN Debatt om att ”digitalmomsen behöver sänkas så snart som möjligt”.

Skulle inte förloppet kunna påskyndas av att ni redan nu lägger ett förslag som liknar det danska?

– Jag vet inte på vilket sätt det skulle lyfta processen framåt. Om det skulle vara till gagn.

– Men jag har skickat ett brev om den här frågan till min bulgariska finansministerkollega, i och med att de innehar ordförandeskapet i EU. Jag hoppas att vi så fort som möjligt kan lösa detta, på det ena eller andra sättet.

Magdalena Anderssons pressekreterare Gösta Brunnander säger till DN att de nuvarande EU-förhandlingarna om frågan saktas ned av att Tjeckien har ”kapat” frågan genom att driva egna förslag om helt andra momsförändringar. Något som Magdalena Andersson själv senare talar om på följande sätt:

– Utan att avslöja för mycket hemligheter så protesterar jag inte mot den verklighetsbeskrivningen.

Läs mer: Branschen kräver krafttag mot ojämlik moms 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.