Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-29 09:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/magdalena-ribbing-ar-dod/

KULTUR

Magdalena Ribbing är död

Bild 1 av 2
Videon är 59 sek lång. Mångåriga DN-medarbetaren Magdalena Ribbing avled på sjukhus under fredagen efter en fallolycka.
Bild 2 av 2
Foto: Anette Nantell

Den folkkära journalisten, författaren och folkvettsexperten Magdalena Ribbing är död. Hon avled på sjukhus under fredagen efter en fallolycka.

Rubriken till Malena Rydells porträtt av Magdalena Ribbing som publicerades i DN Kultur 2015 löd: ”Vad skulle Ribbing ha sagt?”

En formulering som sammanfattar hur hon kommit att bli ett begrepp i det svenska samtalet.

Det var som folkvettsexpert Magdalena Ribbing blev älskad och känd i de breda folklagren.

– Med stor sorg har vi på DN mottagit beskedet om Magdalena Ribbings bortgång. Hon var en kär vän och kollega. Hon var med oss alldeles nyss. Det är chockartat att hon inte längre lever, säger Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Magdalena Ribbing inledde sin karriär på Dagens Nyheter 1970 och gjorde sig snabbt ett namn som politisk reporter. Ett svårmanövrerat jobb i en manlig värld, har hon många gånger berättat.

1993 övergick hon till att bli chef för Namn och Nytt-redaktionen. Magdalena Ribbing var även prisad matskribent som låg bakom Matpatrullen i DN På Stan – en föregångare till dagens Krogkommissionen.

Läs mer: Barbro Hedvall: Hennes omkväde handlade om att visa hänsyn

1985 gav hon ut ”Etikettboken: allt man behöver veta för att kunna strunta i” tillsammans med designern Sighsten Herrgård, och fyra år senare ”Festboken” författad med nattklubbsdrottningen Alexandra Charles.

Magdalena Ribbing övergick alltmer till att skriva om stil, hyfs och etikettsfrågor även i Dagens Nyheter – något som inledningsvis inte hade särskilt hög status på tidningen. Efterhand kom hon dock att bli en rikskänd profil – uppskattad för sin integritet och stora kunskap om stilfrågor som ofta framfördes med värme och skarp humor.

Magdalena Ribbing.
Bild: Anette Nantell

– Jag vet inte hur många gånger jag hört personer i sociala sammanhang spontant och med värme säga – ”undra vad Magdalena Ribbing tycker om detta, får man göra så här”, säger Peter Wolodarski.

– Magdalena blev folkkär på äldre dar och en stor DN-profil. Hon var väldigt klok och vänlig - och dessutom en anständig röst, som alltid tog sina läsare på allvar. Hon åtnjöt den bredaste respekt.

Läs mer: Björn Wiman: Hennes kritik riktade sig mot det som gör världen till en sämre plats att leva på

Han berättar om en vänfast och varm person, som ofta sågs gående med sin make, den tidigare politiske kommentatorn på Ekot, Thomas Hempel. Under sina år på radion fick han allt svårare att höra och Magdalena Ribbing kunde mot slutet av hans journalistkarriär ses sitta i Almedalen och under politikertalen skriva ner mening för mening och hålla upp dem för sin make så att han skulle kunna göra bästa möjliga journalistiska bevakning.

– I somras hade jag och min fru förmånen att få äta middag hemma hos Magdalena. Hon var en otroligt generös och omtänksam person - att ta med sig vår bebis till middagen var bara trevligt, sade hon. Magdalena brydde sig. Hon hade många vänner, säger Peter Wolodarski.

Efter pensionen år 2000 fortsatte Magdalena Ribbing med sin etikettsspalt i DN – ett av de mest lästa inslagen i papperstidningen och på DN.se.

Läs mer: ”Magdalena Ribbing har stor del i att jag kände mig välkommen i Sverige”

Hon gav ut ett flertal böcker, sommarpratade två gånger och satt ofta i SVT eller TV4 som expert under Nobelfesten eller kungliga bröllop.

– Jag försökte så ofta jag kunde säga till Magdalena hur mycket hon betydde för Dagens Nyheter. Hon hade mycket kvar att ge och ville göra mer. Vi planerade ständigt för nya saker, säger Peter Wolodarski.

Magdalena Ribbing avled efter en fallolycka under förberedelse för en lunch hon hade för några vänner. Hon fördes med ambulans till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Magdalena Ribbing blev 77 år. Hon efterlämnar sig maken Thomas Hempel samt systrar. Familjen har till DN framfört att den inte vill göra några offentliga kommentarer.

Läs mer: Vad skulle Ribbing ha sagt?