Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/magnus-vasterbro-jag-har-alltid-varit-valdigt-radd-for-spoken/

Kultur

Magnus Västerbro om nya boken: ”Jag har alltid varit väldigt rädd för döden”

Magnus Västerbro. Foto: Fredrik Persson/TT

Historiesuccén ”Svälten” gav Magnus Västerbro ett Augustpris. I sin nästa bok ”Vålnadernas historia”, som släpps i oktober, tecknar han gastarnas, de lättskrämdas och skeptikernas historia från antiken och framåt.

Varför en bok om spöken?

– Jag har alltid varit intresserad av sådant. Jag är uppvuxen med skräckberättelser, Stephen King och H P Lovecraft, men sen också för att jag tycker döden och vad som händer med människan efter döden är spännande om man tar frågan på allvar. Jag utgår i boken från vad den här 1700-talsförfattaren Samuel Johnson sa en gång: Frågan om huruvida spöken finns eller inte är en av de viktigaste man kan ställa sig, psykologiskt och teologiskt. För finns spöken innebär det att människan har en själ och att vi lever vidare efter döden och att det är rimligt att tro på Gud. Finns de inte säger det något om hur vi skapar vår verklighetsuppfattning.

Vad har du lärt dig av arbetet med boken?

– Det har framför allt gett mig en större förståelse för de som faktiskt tror att det är verkligt. Berättelserna är så lika över årtusendena. Och jag är också fascinerad av människor som inte tror på spöken, de har också funnits i alla tider. Man tror kanske att alla trodde på övernaturliga ting förr i tiden, men så är det inte. Vålnadernas historia är också historien om dem som inte tror på dem.

Har det varit kul att skriva boken?

– Ja, det har det. Både ”Pestens år” och ”Svälten” var, trots att de var omfattande, koncentrerade till en specifik tidsperiod. Nu har jag täckt 3.000 år av historia. Dömt att misslyckas, skulle man kanske kunna säga.

Tror du själv på spöken?

– Nej, jag gör ju inte det. Jag är i princip ateist, men jag är väldigt fascinerad av ämnet och har alltid varit väldigt rädd för döden, så det är frågor som jag gått och grubblat på sedan jag var barn.

Läs mer: Magnus Västerbros historiska nyheter och quiz i Dagens Nyheter