Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 09:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/magnus-vasterbro-nar-det-var-typiskt-svenskt-att-behova-internationellt-bistand/

Kultur

Magnus Västerbro: När det var typiskt svenskt att behöva internationellt bistånd

The Times i London skriver om svältkatastrofen i Sverige den 17 oktober 1867. Bilden till vänster är hämtad ur boken ”Ett satans år” (1978) av Hans Villius, Olle Häger och Carl Torell. Till höger en bild hämtad från Utvandrarna med Liv Ullmann och Max von Sydow.
The Times i London skriver om svältkatastrofen i Sverige den 17 oktober 1867. Bilden till vänster är hämtad ur boken ”Ett satans år” (1978) av Hans Villius, Olle Häger och Carl Torell. Till höger en bild hämtad från Utvandrarna med Liv Ullmann och Max von Sydow. Foto: TT

För exakt 150 år sedan fick Sverige hjälp av omvärlden vid en svältkatastrof, som krävde tusentals liv. Under 1860-talets nödår tog utvandringen fart på allvar. Magnus Västerbro frågar sig vad krisåren kan lära oss om vad svensken är för en människa.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in