Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Malena Ernman blir Gabriella i ”Så som i himmelen”

Det blir Malena Ernman som stämmer upp i folkkära ”Gabriellas sång” när ”Så som i himmelen” får musikalpremiär. Den hemvändande stjärndirigenten spelas av Philip Jalmelid.

När Kay Pollacks ”Så som i himmelen” gjorde publiksuccé på biograferna i Sverige 2004 klättrade filmens balladlåt och ledmotiv "Gabriellas sång" upp på Svensktoppen och stannade där i hela 68 veckor. Då var det Helen Sjöholm som sjöng om att slå sig fri från sin brutala make (spelad av Per Morberg) och leva det liv hon saknat. 

Läs mer: ”Så som i himmelen” blir musikal 

I musikalversionen på Oscarsteatern blir det Malena Ernman som får spela den förtryckta men skönsjungande hustrun. Bland annars helt nyskriven musik av Fredrik Kempe är ”Gabriellas sång” det enda nummer som musikalen kommer att behålla från filmen.

– ”Så som i himmelen” är den mest kända, omtyckta och älskade svenska filmen någonsin. Vi svenskar är ett körfolk och det finns så många som träffar inte bara sina kärlekar via kören, utan det är vårt sätt att umgås på i Sverige, säger Malena Ernman.

Hon ser fram emot att återförenas med Fredrik Kempe, som lockade henne att att tävla med vinnarlåten "La voix" i Melodifestivalen 2009. Hon kan också till viss del identifiera sig med Gabriella, eftersom hon själv blev upptäckt i den kör hon sjöng i som barn.

– Det var i kören jag fick en personlighet och ett liv. Jag var blyg, stod längst bak och var en halvmobbad, nördig tjej. Jag sjöng inte särskilt starkt, men jag sjöng renast av allihop och det var något som min körledare märkte, berättar Malena Ernman som skämtsamt kallar honom ”min Mikael Nyqvist”.

I filmen återvänder stjärndirigenten Daniel Daréus till sin norrländska hemby efter att ha blivit sjuk, och går efter ett tag med på att leda den lokala kören. I musikalen blir det Philip Jalmelid som axlar Mikael Nyqvists paradroll. Han har gjort ett flertal huvudroller på musikalscener runt om i Sverige, men "Så som i himmelen" blir hans första huvudroll i Stockholm.

– När jag såg "Så som i himmelen" tänkte jag faktiskt att om man ska göra musikal på någon svensk film så är det den här. Jag känner igen mig mycket i filmen, bland annat i hur det är att komma hem igen. Jag har själv varit hemma i Visby och jobbat med min mammas kör, även om det inte var lika extrema karaktärer i den kören, säger Philip Jalmelid.

”Så som i himmelen”

Kay Pollaks film hade premiär 2004. Berättelsen kretsar kring den internationellt kände dirigenten Daniel Daréus som återvänder till sin norrländska hemby och blir ledare för kyrkokören.

Filmen var det årets mest sedda svenska film och nominerades till åtta Guldbaggar och en Oscar.

Musikalversionen har premiär på Oscarsteatern i Stockholm den 13 september 2018.

Producenter: Vicky och Johan von der Lancken. Manus: Kay och Carin Pollak. Kompositör Fredrik Kempe. Regi: Markus Virta.

I rollerna: Malena Ernman (Gabriella), Philip Jalmelid (Daniel), Tuva Børgedotter Larsen (Lena), Morgan Alling (Arne), Anders Ekborg (Stig), Sara Jangfeldt (Inger) och Christopher Wollter (Conny).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.