Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 21:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/malin-ullgren-caroline-farberger-berattar-modigt-om-sin-konskorrigering/

Kultur

Malin Ullgren: Caroline Farberger berättar modigt om sin könskorrigering

01:04. Caroline Farberger: "Jag visste bara att jag måste leva som mig själv, som den kvinna jag är".

”För vi är, när allt kommer omkring – lika mycket värda.”

Caroline Farberger avslutar sitt Sommarprat med en innerlig mening som, med tanke på hur världen ser ut, inte är en idé satt i särskilt hårt arbete.

Samtidigt går det inte att bli annat än öm i hjärtat. För det hon har berättat om är en personlig erfarenhet av att ha kämpat med svåra tankar om det egna existensberättigandet.

Vid fyllda 50 bestämde sig Farberger för att inte längre leva som man, utan bli den hon egentligen var – kvinna. Ett stort beslut för vem som helst, och i just Farbergers fall, vd för Ica Försäkring, skulle transitionen, eller könskorrigeringen, ske inom det inte alltför radikala näringslivet.

Farberger berättar om den noga planerade komma ut-processen, från informerade affärskolleger till nylackerade naglar. Man förstår att detta är en människa som vet hur man tar sig an en till synes oformligt stor uppgift: steg för steg, i stort och i smått.

Hon gestaltar känslan av att tidigt ha förstått att hennes könsidentitet inte stämde: vid kungaparets bröllop 1976 läste hon om och om igen reportagen för att njuta av de vackra klänningarna. Sedan följde ändå – eller just därför – ett liv underkastat en manlig ekonomperfektion, med kadettskola, managementkonsultkarriär, äktenskap, tre barn och frimureri (bokstavligen).

Caroline Farberger, vd för Ica försäkringar. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Caroline Farberger nämner den vuxna smärtan som kunde förstärkas av andra kvinnor: könsdysforin som slog till med full kraft vid åsynen av dem som tilläts vara kvinnor. Men hon är ingen dramatisk berättare – det genuint omskakande får man föreställa sig finns där bakom den mjuka stämman med lätt västsvensk klang. ”Gå djupare här, utveckla där!”, tänker jag, som om jag vore hennes redaktör.

Samtidigt är det konstigt att förvänta sig att en människa ska kompromissa med sin integritet eller bli sin egen suggestiva dokumentärmakare, bara för att hon har valt att komma ut. Det är ändå ett modigt Sommarprogram, som får en att fundera över vilka dörrar man har barrikaderat inom sig själv.

Läs mer:

Henrik Pehrsson: Nicklas Lidström berättar om oro och stress och enorma framgångar 

Niklas Wahllöf: Jonas Hassen Khemiri gör allt rätt genom att berätta om alla sina fel 

Mia Holmgren: Magnus Ranstorp ger igen för att ingen lyssnade på hans råd om radikalisering 

Greta Thurfjell: Isabella Löwengrip behandlar ”Sommar i P1” som en anställningsintervju