Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/malin-ullgren-hemskt-att-unga-inte-kan-lita-pa-att-aldre-gor-allt-de-kan-for-klimatet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hemskt att unga inte kan lita på att äldre gör allt de kan för klimatet

Greta Thunberg
Greta Thunberg Foto: Mickan Palmqvist

Greta Thunbergs klimatengagemang sprider sig över världen. Nu strejkar skolelever i Australien. Det är underbart – och dystert, skriver DN:s Malin Ullgren. 

15-åriga Greta Thunbergs skolstrejk för att uppmärksamma klimatet skapar efterföljare världen över. I Australien står hundratals elever beredda att skolstrejka för att dra uppmärksamheten till hur politikerna misslyckats med att erkänna det akuta i klimatfrågan (The Guardian 7/11). Redan i förra veckan började tre elever, inspirerade av Greta Thunberg, sin protest utanför lokala politikers kontor.

Den 30 november planerar en stor grupp elever i Sydney att gå ut i skolstrejk för klimatet. 14-åriga Jean Hinchcliff säger till The Guardian att "Vi kan inte vänta, det är skrämmande att det är vår framtid det handlar om."

Det är på en gång dystert och fantastiskt att se Greta Thunbergs klimatkamp sprida sig bland unga människor världen över. Dystert, därför att det är för jävligt att de inte kan lita på att myndiga personer gör allt de kan. Underbart, därför att en gryende global barnrörelse för klimatet känns så innerligt hoppfullt, som ett oavvisligt krav.

Läs mer: Arnold Schwarzenegger bjuder in Greta Thunberg till klimatmöte

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.