Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jag har synat ”Downton Abbey”-bluffen

Downton Abbey
Downton Abbey Foto: ITV

Ibland tar det ett par säsonger av en serie innan man inser att man blivit lurad, skriver Malin Ullgren.

Vissa produkter borde varningsmärkas med texten ”Fetischer kan göra dig blind”. Nyheten om att inspelningen av ”Downton Abbey”-filmen har inletts (DN 11/9), påminde mig med en lätt skamsen rysning om hur lång tid det tog för mig att förstå att det egentligen var en absolut usel serie. Inte förrän en kompis i förbifarten konstaterade att det hela ju var en mycket välproducerad såpa, såg jag vad jag inte hade velat ta in: serien saknade all psykologisk och dramatisk komplexitet.

Läs mer: ”Downton Abbey”-inspelningen har startat 

I mina (och ungefärligen resten av världens, ge och ta ett par decimaler) ögon är en skildring av tidigt brittiskt 1900-tal alltid djupt fascinerande. Med gediget kunnig kostym, påkostad scenografi, habilt skådespeleri samt Maggie Smith, kan det helt enkelt ta ett par säsonger att syna bluffen och inse att man har utsatts för ett mycket löjligt manus.

Filmen får premiär nästa år, med eller utan varningstext.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.