Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Malin Ullgren: Nu är hatstyret här

Foto: DN

Att Alexandra Pascalidou överväger att sluta göra ”Ring P 1”, efter hatet som vällt över henne, känns som ett stryptag om halsen.

Hennes ”jag orkar inte längre” bekräftar all oro man kan ha för den demokratiska mediala framtiden. För det handlar inte främst om vad den digitala omvandlingen innebär för journalistiken. Det handlar om att ett hatstyre tar över och dikterar villkoren för journalistiken.

Pascalidou skriver på sin blogg om hur hon alltsedan SVT-programmet ”Mosaik”, i 20 år, har levt med hot och trakasserier. Hon är en av dem som fått ta de absolut hårdaste smällarna från det rasistiska, invandrarfientliga och kvinnohatande ”gensvar” som möter framför allt de som talar och skriver om migration, invandringspolitik och feminism.

Och det gör mig så rasande när jag tänker på alla dessa villospår som läggs ut i debatten, vare sig det kallas ”åsiktskorridor”, ”pk-maffia”, ”Södermalmselit” eller liknande – hur falskt detta tal är. Det är inte denna grupp människor i den mediala offentligheten som mejlspammar åsiktsmotståndare med den vämjeliga blandningen av könsord och hot om mord, med resultatet att journalister inte längre orkar.

Det går inte längre att säga att det finns en grupp medborgare vars invandringsfientliga åsikter ”förtigs”, ”inte släpps fram”. Deras åsikter fyller redaktionernas mejlkorgar dagligen. Skulle detta passera obemärkt, utan effekt på själva journalistiken? Naturligtvis inte. I stället har bilden etablerats: det finns ett abstrakt ”folk” där ute någonstans, vars åsikter ”måste tas på allvar”. Även om detta folk lika gärna kan vara en organiserad och orkestrerad mejlbombning från en och samma högerextrema lilla grupp. Lik förbannat: bilden etableras. ”Folket” har talat.

Detta ”folk” håller på att skaffa sig en makt som ingenting har med demokrati, med folkstyre att göra. När våldshoten och nätattackerna får till följd att en lysande journalist som Alexandra Pascalidou inte orkar längre, då är hatstyret faktiskt här.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.