Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Malin Ullgren: Rasismen har tagit Sverige som gisslan

Plötsligt satt man klistrad vid en liten tv, som när Nobelpriset ska tillkännages. Men känslan var helt motsatt – det var känslan av frivillig, uppsluppen nyfikenhet som saknades.

SD hade fått oss just dit de vill – med sina 49 riksdagsmandat tvingade de till sig uppmärksamheten. Dramaturgin hade de gjort det allra mesta av: ett långt undvikande av att ge själva beskedet om huruvida de skulle fälla regeringen eller inte. Vi som tittade ville bara veta en sak, men SD tvingade oss att lyssna till alla deras nyckelord, alla deras triggers: asyl, invandring, asyl, invandring... Narcissistiskt höga på att hålla närapå ett helt land som gisslan. Det kändes som ett mentalt övergrepp, och jag menar det. Vi satt i det skruvstäd som SD hela tiden avsett att rigga.

Till slut bröt Aftonbladet sin sändning, liksom SVT under någon halvminut, som en markering mot att SD använde tiden till partikampanjande. Efter 20 minuter kom så beskedet att de skulle fälla regeringen Löfvens budget och att de avsåg att utlösa kris.

Om nu någon tvivlat, så har det här partiet ett allt överskuggande intresse, och det är invandring. Sverige står inför en regeringskris – och då håller tillförordnade partiledaren ett brandtal om vikten av att bland annat inte ta emot flyktingar från krigets Syrien. DN:s kulturchef Björn Wiman twittrade medan talet – eller prologen till regeringskrisen – pågick: "Långa tal – vars innehåll ingen bryr sig om – är en tradition med totalitära rötter."

"Vi pratar inte om invandring" har SD, sagt, liksom debattörer och kommentatorer som inte är deras väljare. Min fråga är nu: kommer ni att sluta upprepa detta ständigt lika falska mantra, när SD nu har hållit ett tal om att strypa invandringen, ett direktsänt ödestal av ett slag som annars brukar vara reserverat för statsministrar? Det jag vet efter denna tisdagseftermiddag är att rasismen nu inte bara har parlamentarisk makt. Den har också förmågan att ta Sverige som gisslan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.