Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/malmopolitiker-positiva-till-offentlig-graffitihall/

Kultur

Malmöpolitiker positiva till offentlig graffitihall

En graffititäckt byggnad på Sofiagatan i Malmö. (Byggnaden har ingen koppling till graffitihangaren). Foto: Krister Hansson

För tredje gången öppnar en 4000 kvadratmeter stor graffitihangar i Malmö för allmänheten. Den här gången visas även målningar utomhus och stadens kulturdirektör gillar idén om en urbankonsthall, skriver Sydsvenskan.

DN Text

En hangar vid Enskifteshagen i Malmö har sedan 2013 successivt fyllts med allt fler väggmålningar. I samband med Gallerinatten i Malmö kommer den att öppna för allmänheten för tredje gången och nu har även uteväggar fyllts med graffiti.  

– Våren 2018 frågade vi om vi kunde köra här ute också. Här blir det ju offentligt och då behövs det bygglov. Men Malmö är en modig stad och visade sig från sin bästa sida, säger initiativtagaren Pärra von Andreasson till Sydsvenskan.

Pärra von Andreasson driver föreningen Centrum för urbankonst och har lämnat in ett medborgarförslag om en urbankonsthall i Malmö. Det behandlas nu i kulturnämnden. Kulturdirektör Pernilla Conde Hellman tycker att det är en spännande idé, även om hon vänder sig mot att graffitihallen ska kallas ”konsthall”.

– Jag tycker att det signalerar något som är stängt eller kanske tar inträde. Jag vill hellre se det som en plattform eller mötesplats, men det är jätteintressant att fånga upp den här idén, säger Pernilla Conde Hellman till Sydsvenskan.