Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Malmöprojekt ska skildra det judiska arvet

Foto: Malmö Museer, C4245

Antisemitismen i Malmö har uppmärksammats till och med av USA:s regering. Nu satsar Malmö museer på ett stort projekt för att skildra stadens judiska historia och invånarnas minnen av Förintelsen i en utställning, en bok och en film.

Utställningen ”Minnenas arv” kring stadens judiska historia som visas 2015 på Malmö museer ska bland annat rymma berättelser från ögonvittnen. Hur är det att i dag – i en tid av växande högerextremism runt om i Europa – att leva med upplevelserna från andra världskrigets koncentrationsläger?

Bakom idén till utställningen finns Frank Kelber vid Judiska församlingen i Malmö och bokförlaget Xenofilia i samarbete med Malmö museer .

– De som varit med om koncentrationsläger är i dag gamla och det är ytterst viktigt att vi dokumenterar deras berättelser, säger Kelber som betonar vikten av att minnena bevaras.

En lång rad judiska Malmöbor ska intervjuas och filmas, både de som minns förintelsens fasor, men också deras barn och barnbarn. Intervjuerna blir en del av utställningen och ska dessutom i utförligare form ingå i den kommande boken och dvd-filmen.

– Det vi tänker återkomma till är hur det var för de överlevande från koncentrationslägren som kom till Malmö efter krigslutet: Hur var det? Pratade ni om vad ni sett – och i så fall med vem, majoritetsbefolkningen eller bara den judiska gruppen? Hur har ni kunnat leva med minnena? Det är många som aldrig berättat om sina upplevelser, men som kan få den möjligheten nu, säger utställningens projektledare Anneli Evers.

Utställningen ska vidare berätta om Malmö museers förre chef Ernst Fischer som stängde museet för att kunna använda utställningssalarna till flyktingmottagning för nyanlända från kriget.

Till ”Minnenas arv” ska också ett pedagogiskt informationsmaterial tas fram för skolelever.

– En fråga till de unga att diskutera är förstås vilka erfarenheter som flyktingar kommer till Sverige med i dag? Även om de inte suttit i koncentrationsläger så bär de som är från krigsdrabbade länder på trauman.

Utöver de många judar som kom till Malmö efter krigsslutet finns det en högst aktuell nutidshistoria. Judarnas utsatta situation i staden har till och med uppmärksammats internationellt och väckt kritik från USA:s regering.

– Ja, vi har en utbredd antisemitism i Malmö i dag och vi hoppas att utställningen kommer att diskutera dessa frågor och vad som hänt och händer i staden. Målsättningen med vår utställning är också att det är viktigt med den judiska identiteten och att minnena förs vidare. Den här diskussionen måste hållas levande hela tiden, säger Anneli Evers som påmindes om den stora vikten av detta bara häromdagen.

– Jag talade just med en överlevande från koncentrationslägren som berättade hur hon började gråta när hon läste om knivattacken här i staden i helgen. Det väckte så mycket minnen för henne.

Fakta.”Minnenas arv”

”Minnenas arv” öppnar nästa år
”Minnenas arv” visas 2015 i samband med 70-årsdagen för krigsslutet och judarnas ankomst till Malmö museer. Utställningen finansieras bland annat med stöd från Ungdomsstyrelsen och Kulturrådet.
Med de så kallade Vita bussarna under ledning av Röda Korset och Folke Bernadotte räddades cirka 15.000 skandinaver och andra nationaliteter från koncentrationslägren i de tyskkontrollerade områdena i mars och april 1945. Efter den tyska kapitulationen räddades ytterligare 10.000 människor i maj och juni 1945.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.