Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 01:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/malung-ar-dansbandens-woodstock/

KULTUR

Malung är dansbandens Woodstock

Bild 1 av 16 Foxtrot med gnuss. Gnuss går till så att dansparet stödjer sina pannor lätt mot varandra. I takt med fötternas förflyttning rullas pannorna mjukt mot varandra.
Foto: Erik Nylander
Bild 2 av 16 Lasse Stefanz spelar på dansbansveckan i Malung.
Foto: Erik Nylander
Bild 3 av 16 Sofie Liss får håret fixat av Frida Sammels, 21. Sofie fyller 22 år i morgon och kommer att fira sin födelsedag med fest i husbilen och sedan blir det dans till kvällen.
Foto: Erik Nylander
Bild 4 av 16 Vid tältet sitter Victoria Eliasson, Dals-Ed Ljubica Eliasson, Jimmy Gustafsson, Lars-inge Andréasson, Dals-Ed Arne Eliasson och Kristoffer Eliasson. Tre generationer som besöker dansbansveckan tillsammans.
Foto: Erik Nylander
Bild 5 av 16 Thör Görans Sven-Erik Vesse, 69, och Olaug Vesse, 66, från Slitu i Norge har kommit till dansbansveckan 27 år i rad.
Foto: Erik Nylander
Bild 6 av 16 Sonja Andersson Roos, 74, och Christer Svartmo, 73, från Linköping. "Det bästa är sammanhållningen, glädjen av att dansa och umgås med andra människor. Vi har dansat i 50 år, det är vårt liv".
Foto: Erik Nylander
Bild 7 av 16 Lasse Stefanz förbereder sig i logen innan den andra av kvällens tre framföranden. I morgon åker de vidare till Finland för nästa spelning.
Foto: Erik Nylander
Bild 8 av 16 Mikael Lund från Vetlanda och Marie Grönning från Oslo.
Foto: Erik Nylander
Bild 9 av 16 Larz Kristerz är sista bandet på scenen under torsdagskvällen.
Foto: Erik Nylander
Bild 10 av 16 Bonnie Wallentin, 7, och Björn Wallentin, 46, från Stockholm buggar och Björn slänger upp Bonnie i luften.
Foto: Erik Nylander
Bild 11 av 16 Nordens populäraste dansband, Lasse Stefanz, drar mest publik på hela veckan.
Foto: Erik Nylander
Bild 12 av 16 Tommy Ankargren, 55, från Svenshögen har med sig en limousinebuss till Malung. "Stämningen och gemenskapen på alla glada människor är det bästa med dansbandsveckan".
Foto: Erik Nylander
Bild 13 av 16 Pontus Sjöblom, 26, från Avesta och Emma Ek, 23, från Eskilstuna dansar och dricker öl innan de går till Folkets park för att kolla på Lasse Stefanz.
Foto: Erik Nylander
Bild 14 av 16 Tony Thunell, Celina Wahlsberg, Göran Tongring i framsätet och Daniel Bergström och Johan Damberg i baksätet. "Vi kommer hit en dag varje sommar och har gjort det i tio år nu. Vi dansar inte, men kommer hit för att träffa trevligt folk och umgås. Nästa gång stannar vi hela veckan".
Foto: Erik Nylander
Bild 15 av 16 Jan Kullerud, 71, Från Eldrum i Norge och Finn Rönning, 63, från Hamnar i Norge. "En gång om året lämnar vi fruarna hemma och drar på kompistur. Musiken och gemenskapen är viktigast".
Foto: Erik Nylander
Bild 16 av 16 Larz Kristerz-fans på efterfest.
Foto: Erik Nylander

Under en vecka varje sommar söker sig 50 000 människor från hela norra Europa in i Dalarnas djupaste skogar för att dansa i Folkets Park Orrskogen. Malungs Dansbandsvecka är inne på sitt 33:e år som världens största dansbandsfestival.

DN:s fotograf Erik Nylander tog med sig kameran ut på dansgolvet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.