Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/man-atalas-for-hets-mot-folkgrupp-for-spellista-pa-spotify/

Kultur

Man åtalas för hets mot folkgrupp för spellista på Spotify

Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

En man misstänks för hets mot folkgrupp sedan han skapat en publik spellista på Spotify med en titel som också är ett nazistiskt slagord. Nu har åtal väckts mot mannen – det första i sitt slag, skriver Expo.

DN har tidigare skrivit om hur vitmaktmusik sprids och genererar pengar på Spotify. Men inget fall har hittills lett till åtal förrän nu. 

I augusti 2018 polisanmäldes en man för att ha skapat en offentlig spellista på Spotify med en titel som tidigare har utgjort hets mot folkgrupp. ”Att det i det här fallet sprids i form av en titel på en spellista kan knappast föranleda någon annan bedömning”, står att läsa i förundersökningen. När polisanmälan gjordes hade spellistan 73 följare.

Nu har en stämningsansökan lämnats in till Östersunds tingsrätt, som tidningen Expo var först med att uppmärksamma. I förhör erkänner mannen, som vid tidpunkten var 15 år gammal, att han lagt upp spellistan men förnekar brott och är ångerfull. 

I utredningen som lett till åtal har polisen försökt få kontakt med Spotify. I förundersökningen står det att polisen i över ett år försökte få kontakt med strömningstjänsten innan de skickade en formell begäran, men att Spotify ännu inte har återkommit om polisens frågor. 

DN söker Spotify.