Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Man bakom Swefilmer greps i Tyskland

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sedan januari sitter en turkisk man häktad i Tyskland. Han misstänks vara huvudmannen bakom den populära strömningssajten Swefilmer, rapporterar Expressen.

En 25-årig turkisk medborgare har gripits och pekas ut som huvudmannen bakom den populära strömningssajten Swefilmer. Han anklagas för upphovsrättsbrott och grov penningtvätt, och misstänks ha tagit ut över 14 miljoner kronor i donationer och annonsintäkter, rapporterar Expressen.

Sedan i januari är mannen frihetsberövad i Tyskland. Redan i somras häktades han i sin frånvaro, och i augusti utfärdade en svensk åklagare en europeisk arresteringsorder, som varit sekretessbelagd fram till nu.

Enligt Expressen överklagade 25-åringens advokat det senaste omhäktningsbeslutet i mitten av februari. Advokaten anser att det inte finns några belägg alls för att klienten har varit delaktig i Swefilmer.

I slutet av juli slog polisen till mot Swefilmer, och sajten stängdes. Administratören trädde då fram i ett filmklipp och berättat att polisen beslagtagit hans dator. Därefter återuppstod den på nätet under ett delvis nytt domännamn.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.