Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/man-booker-juryn-slapper-arets-nomineringar/

KULTUR

Man Booker-juryn släpper årets nomineringar

J.M Coetzee finns med på listan över de nominerade till Man Booker-priset.
Foto: M FRASSINETI/REX

Juryn för Man Booker-priset har släppt sina nomineringar. 13 böcker finns med på en första långlista inför prisutdelningen som sker i november. Nobelpristagaren J.M Coetzee är en av dem som kan vinna priset.

Den sydafrikanske författaren J.M Coetzee, som tidigare vunnit Man Booker-priset två gånger och som även tilldelades Nobelpriset 2003, är en av de författare som finns med på långlistan av nominerade till årets Man Boker-pris som offentliggjordes under onsdagen. Han är nominerad för sin roman ”Jesus barndom”.

Förutom Coetzee är sex andra manliga författare och sex kvinnliga nominerade till det prestigefulla brittiska priset som delats ut årligen sedan 1969. Priset kan tilldelas författare av alla nationaliteter, så länge boken är skriven på engelska och publicerad i Storbritannien. De nominerade böckerna väljs av en panel bestående av fem jurymedlemmar.

– Det här är ett spännande år. Omfånget av böcker är brett och kvalitén är extremt hög. Varje roman har gett intensiva diskussioner och ibland passionerade debatter. De har utmanat våra förväntningar på vad en roman är och kan vara, säger Amanda Foreman, juryns ordförande, enligt The Independent.

Fyra debutromaner finns med på listan, och fem av de nominerade är brittiska författare. Förra året vann den jamaikanska författaren Marlon James för sin bok ”A brief history of seven killings”. Han blev därmed den första jamaikanen att vinna priset. Tidigare år har bland andra Ian McEwan, Salman Rushdie och Hilary Mantel vunnit priset.

Listan på 13 böcker ska nu skäras ner till sex böcker som offentliggörs i september. Därefter sker prisutdelningen den 25 november, där vinnaren får 50 000 pund.