Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Man får en annan respekt från medier och sina läsare”

Foto: Alamy

Författaren Hugh Howey tackade nej till lukrativa förlagskontrakt och gav ut sin bok själv. Nu kommer den storsäljande romanen ”Ull” på svenska. Boklördag besöker honom i hemstaden Jupiter i Florida.

Solen gassar över den lilla kuststaden Jupiter i Florida. Trots att det är mitt på dagen råder en nästintill spöklik tystnad i det lilla villaområdet där Hugh Howey bor.

Den barfota författaren avbryter arbetet med vad som ser ut att vara ett rör, lyfter in sin verktygslåda i garaget och visar sedan vägen genom det ljust möblerade huset och ut på bakgården, som ramas in av en pool och en vacker trädgård.

– Det här är min favoritplats, säger han och sätter sig i en av sol­stolarna.

Så mycket har han inte hunnit njuta av sin trädgård på sistone. ”Ull” har sålts i en och en halv miljoner exemplar och tillvaron består nu av bokturnéer, signeringar och affärsmöten.

– Jag befinner mig fortfarande i förnekelsestadiet. Jag kom precis hem från en två månader lång världsturné och när jag såg min bok i fönstret i en bokhandel i Italien kändes allt som en dröm. Jag blir inte klok på det hela.

Howey har svårt att förlika sig med att han är en hyllad bästsäljare med miljoner läsare.

– Jag känner mig tacksam för att ha skrivit en bok som så många bryr sig om, men jag är bara en vanlig kille.

Framgångssagan Hugh Howey är av en sällan skådad sort. Den händige mångsysslaren (takläggare, sjökapten, kassabiträde i bokaffär och datorreparatör) skrev första ­delen av sin postapokalyptiska succé­roman i form av en novell som han själv publicerade via Amazon, sommaren 2011. Berättelsen blev oerhört populär bland science-fiction­nördar och han fortsatte skriva för en växande läsarkrets.

När amerikanska bokförlag fick nys om Howeys framfart på nätet stod de i kö för att köpa rättigheterna till hans texter. Men han tackade gång på gång nej till sjusiffriga (dollar) belopp och valde istället att ge ut boken själv, via en extern distributör.

– Det var en minst sagt intressant tid. Min fru hade svårt att förlika sig med att vi tackade nej till alla pengar, men vi hade tillräckliga intäkter från mitt skrivande för att kunna betala räkningarna. Det gjorde att jag kunde ta rätt beslut utan att låta pengarna styra.

Howey menar att de lukrativa förslagen inte skulle lett till något bra.

– Det hade blivit sämre för såväl mig själv som för mina e-bok­läsare. Böckerna hade blivit dyrare och jag hade inte haft samma kontroll över innehåll, bokomslag och annat som jag anser är viktigt. Jag gjorde rätt val. Jag har tjänat mer pengar än vad jag hade fått via ett kontrakt. ”Ull” sålde 400 000 exemplar ­redan innan den släpptes.

Den dystopiska berättelsen handlar om en grupp människor som lever djupt under jorden i en siloformad bunker. Dera liv styrs av strikta regler och lagar; för varje person som föds, måste en person dö, och den som försöker bryta mot reglerna döms till deportering och går en säker död till mötes i den giftiga atmosfären utanför silon.

Howey berättar att han fick idén till romanen när han arbetade som takläggare i Virginia.

– Arbetet var monotont och jag hade gott om tid att fundera. Taken var bra plats för olika slags idéer. Jag började fundera kring ett koncept där folk bara ser världen genom en stor skärm och jag föreställde mig att utsikten var fruktansvärd.

Den psykiska spänning som präglar romanen hämtade Howie från verkliga händelser.

– Jag läste nyligen en bok om Nordkorea som beskrev hur vem som helst kan anmäla en person som säger något negativt om regeringen, vilket kan leda till att denne försvinner eller dödas. Ett litet misstag och du lever i skräck för din granne eller familjemedlem. Detta kan låta som fiktion men det finns människor som lever så i dag. Det gör mig nästan galen att tänka på.

Ett av Howeys fans är stjärnregissören Ridley Scott, som gjort filmer som ”Alien”, ”Blade runner” och ”Prometheus” . Hans filmatisering av Howeys dystopiska värld spås bli 2015 års stora blockbuster.

– Jag vågar inte tro det innan jag ser det, men avtalen är påskrivna. Att se det jag har skrivit på en bioduk...ingenting kan slå det.

Hugh Howey menar att själv­utgivning kommer att bli ett allt vanligare.

– Man får en annan slags respekt från media, andra författare och från sina läsare. Om jag hade rott i hamn Ridley Scott-avtalet, blivit en New York Times-bästsäljare och sålt en och en halv miljoner böcker med ett stort bokförlag i ryggen hade folk tyckt att jag lyckades just tack vare storförlaget. Jag är en self-made författare.

Fakta:Hugh Howey

Född: 1975.

Bor: Jupiter, Florida.

Yrke: Författare.

Aktuell: Med debutromanen ”Ull” som nu kommer på svenska (Norstedts) samt med femte delen i ”Sand”-serien som gavs ut på engelska i januari.

Fakta:Självutgiven litteratur

Självutgivna böcker ges i huvud­­sak ut som ”Print-On-Demand” (tryckt form) eller e-böcker (elek­tronisk form) via globala kanaler såsom Amazon.com ­eller med hjälp ave-bokskanaler såsom: Smashwords, Kindle Direct Publishing, Vook, Bowker och Scribd. Exempel på bästsäljande självutgivna böcker: J K Rowlings ”Potter­more”-serie, James Altucher’s ”Choose yourself”, samt E L James ”Femtio nyanser av honom.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.