Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Man har inte beaktat utvecklingen på nätet.”

Göran Lambertz.
Göran Lambertz. Foto: Kerstin Carlsson
Göran Lambertz, ordförande i yttrandefrihetskommittén, kommer att reservera sig mot kommitténs beslut att inte föreslå en ny yttrandefrihetsgrundlag. Lambertz vill inte göra skillnad på tryckta och nätbaserade medier när det gäller grundlagsskydd.

Varför så svårt att enas?

– Det här är en svår fråga. För 300 år sedan valde man ut tryckta skrifter och gav dem grundlagsskydd. Sedan dess har man särbehandlat tryckta medier. Man har inte beaktat utvecklingen på nätet.

Vad blir effekten av att den gamla lagen blir kvar?

– Inga stora effekter. Men enligt min uppfattning är det tokigt att papperstidningar och nättidningar har olika skydd. Ibland görs de till och med av samma medieföretag.

De övriga i kommittén säger att en teknikneutral lag försvagar tryck- och yttrandefriheten?

– Det finns ingen grund för att säga det. Jag tror det handlar om en oro när man kommer med en ny grundlag. I början blir det tillämpningsproblem till det sätter sig och man vet vad man har att hålla sig till.

Yttrandefrihetskommittén har arbetat sedan 2008 och ska lägga fram sitt betänkande i augusti i år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.