Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Man kan inte ha respekt för en lag där det är okej att kalla svenskar idioter”

Sverigedemokraterna driver nästan inga egna medier. I stället förs partiets budskap ut på anonyma bloggar. Jimmie Åkesson applåderar den nya bloggen Avpixlat, men inga SD-riksdagsledamöter vill berätta om partiets inställning till press, tryckfrihet och anonymitet.

Den 23 oktober lades plötsligt den politiska bloggen Politiskt inkorrekt ner efter tre framgångsrika år. Sajten hade under sin tid haft delvis olika inriktningar men fick inför valet en stor betydelse när den tog tydligt ställning för Sverigedemokraterna.

Förvåningen över nedläggningen var stor eftersom sajten just lanserat det ambitiösa projektet PI-pedia som skulle vara ett uppslagsverk för ”politiskt inkorrekta” debattörer på nätet.

I några dagar verkade det som om ett nytt PI skulle startas och drivas av debattören Mats Dagerlind. En ny sajt fanns på det han kallar Tanke-smedjan Demofon med namnet ”Inkorrekt – vi kompletterar bilden”.

Men så plötsligt lanserades i stället en annan efterföljare: ”Avpixlat – den oretuscherade bilden”. Flera SD-riksdagsledamöter twittrade genast ut glädje över beskedet. Richard Jomshof skrev: ”Sidan Avpixlat tar över efter PI. Den är väl värd ett besök.”

Dagerlind är en profilerad debattör som bjuds in till tv-debatter. Då bär han kostym, men när han kommer strosande med händerna i fickorna på den slitna skinnjackan över förortstorget ser han mer ut som en knegare än en vd.

Inför vårt möte har Dagerlind läst på om pressens etiska regler. Han tar upp en lapp ur fickan där han skrivit kommentarer. Han tycker inte pressen lever som den lär.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson anser att stödet för pressetiken stärkts de senaste åren. Att traditionen lever starkt trots nya medier. Aktörerna ute på nätet följer ofta den journalistiska etiken utan att vara anslutna till det pressetiska systemet med Pressombudsmannen och Pressens opinionsnämnd. En viktig förståelse av pressetiken är att ”allmänintresse” inte är detsamma som att stilla människors nyfikenhet.

– Etiken har ett egenvärde som skiljer människor i ett civiliserat samhället från barbariet, säger Ola Sigvardsson.

Så tolkar inte Mats Dagerlind vare sig människors uppfattning eller reglerna. Han säger att om man frågar så kommer majoriteten att vilja veta vem som har begått ett brott, han säger att det är ”allmänintresset”. Att inte berätta är att dölja, och enligt Dagerlind försöker medierna dölja sanningen om invandrares brottslighet.

Mats Dagerlind skriver under eget namn på Avpixlat och sitter också med i redaktionen för partiorganet SD-kuriren. Eftersom Avpixlats redaktion är anonym sprids ryktena. En del säger att Dagerlind är sajtens redaktör. Andra att han håller på att förlora sitt stöd. Även riksdagsmannen Kent Ekeroth finns med kring sajten. Inte så mycket som han skulle vilja, enligt Mats Dagerlind. Kent Ekeroth själv säger att han bara hjälper till med bankgironumret.

Avpixlat vill berätta sanningen. Den sanning som de etablerade medierna döljer.

– Jag tycker alla går åt samma håll – det är kulturmarxism. Nyhetsbevakningen är inte neutral, inte objektiv. Folk vill faktiskt veta vilken etnicitet brottslingar har, det borde inte vara journalisten som bestämmer vad läsaren ska få veta. Det är ett förmynderi som jag inte ställer upp på, säger Mats Dagerlind.

– Ibland är det ren censur. TT tar exempelvis bort information om signalement som polisen skickat ut.

Mats Dagerlind säger att tidningarna till och med vitpixlar, alltså gör brottslingars hud ljusare. När DN och Expo kollar med de två chefredaktörerna Jan Helin (Aftonbladet) och Thomas Mattsson (Expressen) om vitpixling får vi veta att det aldrig gjorts på Aftonbladet och att det gjorts ett fåtal gånger på Expressen innan Thomas Mattsson blev chefredaktör.

Men Avpixlatredaktionen tror inte på chefredaktörernas uppgifter. Och Mats Dagerlind säger att Aftonbladet misstänkliggör svenskar genom att ”vitpixla”.

På ”Avpixlat” har en Youtubefilm med den amerikanska författaren Pamela Geller lagts upp. Hon talar om ”kriget mot sanningen”.

”Vad är sanningen? Det är att erkänna verkligheten”, säger Geller:

”Titta runt och se att bomberna och kulorna kommer från de etablerade medierna. Det är anledningen till att Obama valdes, anledningen till att du inte vet vad som händer. Jag ska berätta hur det är: muslimer får avbryta sitt arbete för att be i USA. Det sker inte i Iran. Men varför sker det här? Du träffar på taxichaufförer som inte låter hundar åka med i bilen. I USA. Det pågår en islamisering.”

Efter kort tid har Avpixlat tydligt visat vilken världsbild man vill förmedla. Man vill stödja den rörelse som kallas ”counter-jihad” och man vill stödja Sverigedemokraterna. Den nya redaktionen visar inga tecken på att vilja visa sig självständig i förhållande till partiet.

Pamela Geller är en ledande person inom den så kallade ”counter-jihad-rörelsen”. Rörelsen driver åsikten att muslimerna håller på att ta över västerlandet. Man hävdar att det pågår ett kulturernas krig. Kampen förs inte bara mot muslimer utan även mot dem som man anser ha banat väg för massinvandringen. Det vill säga eliten – eliten som är både politikerna och medierna.

Förutom det är Geller också känd för att ha förnekat de serbiska koncentrationslägren under 1990-talet och för att ha sagt att svarta sydafrikaner bedriver folkmord på vita.

Efter massakern på Utøya hävdade hon att Arbeiderpartiets ungdomsläger var ett antisemitiskt indoktrineringsläger.

En annan person som förekommer flera gånger i klipp på Avpixlat är Tommy Robinson – ledaren för English Defence League. EDL är en brittisk anti-muslimsk rörelse som startats i huligankretsar och som ordnar marscher genom muslimska bostadsområden. EDL anses vara en extrem rörelse som inga svenska SD-politiker officiellt vill ha något samröre med.

– Jag har ingen klar bild av EDL. Men Tommy Robinson verkar bra. Han säger bra saker och jag har inte hört honom sanktionera våld. Helt oavsett politiska åsikter går våld aldrig att förstå, säger Mats Dagerlind.

Världsbilden illustreras också väl med ett annat klipp som finns på Avpixlat. Kent Ekeroth debatterar med Mona Sahlin och Dilsa Demirbag-Sten på en gymnasieskola. De får frågan vad som är det största hotet i dag. Sahlin och Demirbag-Sten svarar från olika utgångspunkter men ändå ganska lika – hoten är dels den internationella ekonomiska krisen, social nedrustning och större klyftor i samhället, dels intoleransen.

När Kent Ekeroth berättar vad han anser vara det största hotet mot det demokratiska samhället i Sverige i dag lyfter han fram ”politisk korrekthet” som gör att folk inte vågar uttrycka de åsikter de står för, att man inte får kritisera det mångkulturella samhället, ”gettofieringen” och kriminaliteten. Han använder sig själv som exempel. Han förlorade jobbet på svenska ambassaden i Israel på grund av sina åsikter – något han senare fick skadestånd för. Dessutom säger han att vänstervåldet som riktas mot Sverigedemokrater är ett av de största hoten.

I sin programförklaring skriver redaktionen att de vill komma undan lagen om hets mot folkgrupp.

Mats Dagerlind säger att JK förvrängt lagen med sin tolkning att den inte kan gälla svenskar.

– Man kan inte ha respekt för en lag där det står att det är okej att säga att etniska svenskar är idioter.

Redaktionen för Avpixlat har valt anonymitet i stället för att få ett tryckfrihetsrättsligt skydd genom att ha ansvarig utgivare.

– Avpixlat skulle bli dränkta i förtals- och hets mot folkgruppsanmälningar. Risken är att sverigedemokrater inte skulle behandlas korrekt och att om vi hade en sådan så skulle ansvarig utgivare sitta i fängelse hela tiden, säger Dagerlind.

Han ser sig som en dissident. Trots att Kent Ekeroth sitter i justitieutskottet anser Mats Dagerlind att demokratin är satt på undantag i Sverige.

Avpixlat får öppet stöd av ledande sverigedemokrater som Erik Almqvist på Twitter och Jimmie Åkesson i en intervju i Sydsvenskan – men samtidigt ifrågasätter andra SD:are tolkningen att det som framförs på sidan är SD-åsikter. Anonymiteten innebär inte bara att redaktionen kan komma undan lagen, utan även att Sverigedemokraterna slipper att såväl driva egna medier som att ta ansvar för vad som skrivs. Samma dag som Jimmie Åkesson kallar Avpixlat för publicister beskriver SD-riksdagsmannen Mattias Karlsson dem som ”anonyma internettroll”.

För en tid sedan hittade Avpixlatredaktörerna en bild i lokaltidningen Östran som föreställde några killar i Nybro som hade kul på höstlovet. Avpixlat lade upp bilden på sin sida och publicerade en text där de namngivna pojkarna får stå som modeller för det goda – i motsats till det onda som underförstått sker på Rasmusgatan i Seved i Malmö.

Östrans chefredaktör Bo Hedin krävde direkt att Avpixlat tog bort bilden. Det är ett mycket tydligt upphovsrättsbrott – något som inom medierna kallas bildstöld. Då hånades han av bloggen.

PO Ola Sigvardsson:

– Bildstölden är det minst besvärande – att barnen tvingas delta i ett sammanhang de inte alls sagt ja till är djupt problematiskt.

– Det är en hemsk artikel, jag menar att den är frånstötande – pojkarnas deltagande i Östran hade inget politiskt syfte men bilden utnyttjas för det.

En vanlig ”artikel” på Avpixlat består av en länk till en artikel i etablerad press med kommentarer om hur korkad och indoktrinerad journalisten som skrivit är. Redaktionen hotar också människor med att de ska hängas ut på sidan om de beter sig på ett sätt som inte faller i smaken. Något allmänintresse krävs inte, redaktionens egna vendettor blandas friskt med internationella nyheter och pressmeddelanden från SD.

När frilansskribenten och juristen Liv Landell hade skrivit en kortare krönika på Juseks hemsida där hon ifrågasatte att Avpixlat inte har en ansvarig utgivare, svarade Avpixlat med att skriva betydligt längre om vilken idiot hon är. Kommentarfältet svämmade sedan över om hur dum hon är, kompletterat med bilder på hennes bostad.

Liv Landell blev dock inte förvånad. Reaktionen från Avpixlat var väntad.

– Det ligger en motsättning i att säga sig äga en ”inkorrekt” sanning och samtidigt vägra stå för den. Det blir omöjligt att debattera på ett rimligt sätt när ena sidan är ansiktslös. Jag tycker att det är ynkligt och slappt att skribenterna inte går ut med sina namn, särskilt då man anser sig ha stöd hos svenska folket. Jag undrar på allvar vad redaktionen för Avpixlat är så rädd för.

Inte bara Liv Landell efterlyser en juridisk prövning av det som skrivs på sajten. Juridikprofessor Mårten Schultz skulle gärna se en lagföring för medhjälp till hets mot folkgrupp eller upphovsrättsbrott.

– Uppsåtet är tydligt och de som medverkar i Avpixlat exponerar sig för stora risker, säger Schultz.

Andra jurister har hittills sett det som omöjligt att döma någon utan att veta exakt vem som suttit vid tangentbordet.

– Jag är inte lika övertygad om att de som är kända inte kan dömas som medgärningsmän eller medhjälpare, säger Mårten Schultz.

Kammaråklagare Helene Gestrin håller med:

– Om man har konstaterat att ett hetsbrott begåtts så behöver man inte visa vem som begått det för att bevisa medhjälp.

Avpixlat ser sig som direkta efterföljare till Politiskt inkorrekt, men några skillnader märks. Fokuseringen på journalister har ökat och kommentarfälten modereras inte lika hårt.

Henrik Johansson arbetar på IF Metall, där han bland annat föreläser om näthat, och har på fritiden studerat och kategoriserat allt som skrivits på Avpixlat sedan starten.

– PI tog bort våldsbejakande kommentarer. Avpixlat låter långa trådar ligga kvar där tre–fyra personer förespråkar våldsanvändning mot muslimer och tjugo personer trycker på gilla-knappen, säger Henrik Johansson.

Hans samlade bedömning av Avpixlat jämfört med Politiskt inkorrekt är att den är hårdare.

– Med Avpixlat trappades counter-jihad-retoriken upp. Pamela Geller och Tommy Robinson är förebilderna. Tonen mot muslimer och romer har skärpts på Avpixlat jämfört med Politiskt inkorrekt.

DN och Expo har kontaktat ett flertal tunga SD-riksdagsledamöter för att få reda på Sverigedemokraternas inställning till den svenska presstraditionen och systemet med ansvarig utgivare – som ger pressen en särställning och skydd av tryckfrihetslagstiftningen. Tyvärr har ingen velat uttala sig.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.