Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Manga-Näcken ger episka kickar

”Oblivion high” utspelar sig i Upplands Väsby där både Nina von Rüdiger och Johanna Koljonen har bott.
”Oblivion high” utspelar sig i Upplands Väsby där både Nina von Rüdiger och Johanna Koljonen har bott. Foto: Magnus Hallgren
Som serieskaparduon Ms Mandu har Johanna Koljonen och Nina von Rüdiger gjort succé i Finland. I februari ges deras manga­seriealbum ”Oblivion high” ut även i Sverige.

– Det handlar om när Näcken, av någon märklig anledning, hamnar i en fjortis kropp och börjar i högstadiet, säger Nina von Rüdiger.

Det är första dagen i högstadiet för de två förväntansfulla 13-åringarna Soon Mi och Nin. Men de präktiga bästisarna hamnar genast längst ner i skolans coolhetshierarki. Och deras rykte blir inte bättre av att den japanske utbyteseleven Masato, som ska bo hemma hos Soon Li, visar sig vara helt bortkommen när det kommer till helt vanliga vardagliga sociala koder.

Men så är det inte heller Masato som börjat i högstadieskolan Oblivion high i Upplands Väsby, utan ett övernaturligt vattenväsen – Näcken.

Det var illustratören och grafikern Nina von Rüdiger som kom på idén till ”Oblivion high”. Hon hade skrivit om Näcken förut, i den fins­ka bästsäljande vuxenboken ”Vesi oli mustaa”. Då skrevs manuset av Karim Muammar. Men han var inte lika intresserad av att skriva om tjejer i högstadiet, så Nina von Rüdiger frågade väninnan Johanna Koljonen om hon var intresserad i stället.

– Jag var personen i bekantskapskretsen som var mest entusiastisk över high school-genren generellt, så det var min första kvalifikation.

– Men jag började med att ställa en massa besvärliga frågor som: ”Varför börjar Näcken i högstadiet?” Jag har inte varit en stor manga­anhängare själv. Jag är serieläsare, men har inte vuxit upp med den traditionen, säger Johanna Koljonen.

High school motsvarar egentligen gymnasiet i Sverige, men Koljonen och von Rüdiger valde i stället att låta tjejerna gå i högstadiet.

– Den åldern är den exakta brytpunkten, man slutar att vara ett barn precis där, eller egentligen senast där nu för tiden.

– Högstadietiden handlar mycket om identitet och åtrå, allt det där man går runt och känner och som stormar i en utan att man får utlopp för det. Och egentligen kanske man inte ska få utlopp för det heller, man kanske bara ska gå runt och känna så där mycket. Jag älskar det där, den nästan skamlösa njutningen, säger Koljonen.

Hon och Nina von Rüdiger började skissa på ”Oblivion high” för nästan sju år sedan. I Finland gavs den först delen ut 2008. Sammanlagt ska det bli fem böcker där. I Sverige ska de finska utgåvorna omarbetas till originalböcker.

– Vi har fått väldigt fina recensioner i Finland, men böckerna som kommer ut här blir mycket bättre eftersom vi har utvecklats. Vår hantverkskunskap var inte tillräckligt bra från början och det finns saker som är helt obegripliga i de första böckerna, men nu har vi gjort det lättare att närma sig dem, säger Koljonen.

För några år sedan var ingen intresserad av att ge ut ”Oblivion high” i Sverige. Men serieromanen har fått ett uppsving de senaste åren, även om det främst har handlat om realistiska, självbiografiska serier. Manga och andra eskapistiska genrer har fått stå tillbaka. Fram till nu.

– Seriemarknaden har förändrats jättemycket de senaste fem, sex åren i Sverige. Man sa att vuxen­serien var död, att det som förlaget Epix stod för på 80-talet var borta, men nu har det kommit bästsäljare och de svartvita självbiografiska serierna har börjat kompletteras med andra genrer och det är det vi är en del av, säger Koljonen.

– Vi tror stenhårt att man ska kunna få båda delarna, man ska kunna skriva intelligent men samtidigt underhållande och dessutom kunna göra episka resor. Det som har varit torftigt är att man har varit tvungen att välja. Om man velat säga något samhällsviktigt har man varit tvungen att göra det självbiografiskt och det är inte vi alls med på, säger Nina von Rüdiger.

”Oblivion high” var från början tänkt att tilltala en ganska ung publik, men det visade sig att de yngsta läsarna var helt ointresserade eftersom det var för mycket handling.

– Man kan läsa ”Oblivion high” som en historia om högstadiet och kärlek, men man kan också läsa den på en djupare nivå beroende på vad man som läsare kan ta till sig av innehållet, säger Nina von Rüdiger.

– Men vi vill att alla läsare ska få den där episka seriekicken, säger Johanna Koljonen.

”Oblivion high”

Är: En tecknad mangaserieroman som ska ges ut i tre band på Kolik förlag. Den första boken ska släppas den 1 februari.

Handlar om: När Näcken börjar i en högstadieskola i Upplands Väsby.

Görs av: Kritikern, författaren och programledaren Johanna Koljonen och illustratören och grafikern Nina von Rüdiger. Duon kallar sig Ms Mandu. Båda kommer ursprungligen från Finland men lärde känna varandra genom gemensamma vänner i Stockholm.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.