Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-04 05:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/manifesta-biennalen-palerma/

KULTUR

Palermo manifesterar sin konst och integration

Bild 1 av 15 Installationen "Across the border" av Filippo Minelli i 1400-talspalatset Ajutamichristo.
Foto: Peter Loewe
Bild 2 av 15 Det arabiska arvet sysn tydligt i Palermo, här med kyrkan San Cataldos hallonröda kupoler.
Foto: Peter Loewe
Bild 3 av 15 Den gamla Teatro Garibaldi har öppnats upp och fungerar under Manifesta som presskontor.
Foto: Peter Loewe
Bild 4 av 15 Förhoppningar, politiska manifest, flaggor och slagord i installationen ”Across the Border” av Filippo Minelli på Palazzo Ajutamicristo.
Bild 5 av 15 Piazza Pretoria är stadens centrum med säte för kommunen. Den vackra 1500-talsfontänen är gjord i Florens såldes senare till staden Palermo. De många nakna statyerna gjorde att palermitanerna kallade detta för Skammens torg.
Foto: Peter Loewe
Bild 6 av 15 På Palazzo Costantinis gård står en flakbil som visar videor för besökarna. En handlar om maffian och illustreras av fresken ”Dödens triumf”.
Foto: Peter Loewe
Bild 7 av 15 Palermos kända fotograf Letizia Battaglia berättar i ”Dödens triumf” om hur Palermo var när maffian styrde för en ung flicka.
Foto: Peter Loewe
Bild 8 av 15 Gatuskylt i Palermo på italienska, hebreiska och arabiska.
Foto: Peter Loewe
Bild 9 av 15 I Palermos botaniska trädgård finns inga inhemska växter, blommor eller träd.
Foto: Peter Loewe
Bild 10 av 15 I Palermos botaniska trädgård finns inga inhemska växter, blommor eller träd.
Foto: Peter Loewe
Bild 11 av 15 I Palermos botaniska trädgård finns inga inhemska växter, blommor eller träd.
Foto: Peter Loewe
Bild 12 av 15 I en av den botaniska trädgårdens paviljonger ställer Malin Franzén ut växttryck gjorda utifrån torkade växter och blommor.
Foto: Peter Loewe
Bild 13 av 15 I en av den botaniska trädgårdens paviljonger ställer Malin Franzén ut växttryck gjorda utifrån torkade växter och blommor.
Foto: Peter Loewe
Bild 14 av 15 I en av den botaniska trädgårdens paviljonger ställer Malin Franzén ut växttryck gjorda utifrån torkade växter och blommor.
Foto: Peter Loewe
Bild 15 av 15 Ett jättelikt berg av salt i Palazzo Forcella De Seta. Installationen illustrerar en karibisk legend att om de afrikanska slavarna inte åt salt skulle de bli så lätta att de kunde flyga tillbaka till Afrika. En legend som skulle ge en smula hopp.
Foto: Peter Loewe

Palermo. Manifesta 12 är ingen vanlig konstbiennal utan som en smältdegel av Medelhavsområdets kulturarv samtidigt som en social och geofysisk inventering av det 2 700 år gamla Palermo där nu såväl maffian som rasismen fått vika sig för en lyhörd borgmästares ambitiösa integrationspolitik. Peter Loewe åkte dit.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.