Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Manifestation för Gui Minhai i Stockholm

Gui Minhai, svensk förläggare med kinesisk bakgrund som från Hongkong publicerat böcker som är kritiska mot den kinesiska regeringen.
Gui Minhai, svensk förläggare med kinesisk bakgrund som från Hongkong publicerat böcker som är kritiska mot den kinesiska regeringen. Foto: Philippe Lopez/AFP

Vid lunchtid på fredagen genomförs en manifestation utanför Kinas ambassad i Stockholm. Anledningen är att den svenske förläggaren och författaren Gui Minhai har suttit i fängelse i Kina under 1 000 dagar – utan rättegång.

– Det här är en möjlighet att komma och visa att Kinas inlåsning av aktivister och dissidenter, på ett vis som bryter mot internationell lag, inte är okej, säger journalisten Jojje Olsson, som även kommer att tala under manifestationen, till Kulturnytt i Sveriges Radio.

Enligt manifestationens Facebook-evenemang kommer representanter från såväl Sveriges författarförbund som Publicistklubben att medverka.

Minhai ligger bakom böcker som riktar kritik mot Kinas styre. Han har i omgångar varit fängslad i landet.

Flera internationella förläggarorganisationer har uppmanat kinesiska myndigheter att släppa den svenske författaren.

Läs mer: Stort upprop: Gui Minhai måste friges 

Läs mer: Bokförläggaren Gui Minhais öde har rötter i kulturrevolutionen 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.