Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/manniskans-forsta-steg-pa-manen-foreslas-bli-kulturarv/

Kultur

Människans första steg på månen föreslås bli kulturarv

Bilder från den första månlandningen som visades på utställningen ”Destination Moon: The Apollo 11 Mission” i Seattle tidigare i år. Foto: Elaine Thompson

De första mänskliga stegen på månen bör klassas som ett kulturarv. Det tycker organisationen For All Moonkind som bland annat drivs av forskare .

De första fotavtrycken från Neil Armstrongs och Buzz Aldrins stövlar finns fortfarande kvar där uppe i det grå rymdstoftet.

Nu arbetar en grupp jurister och forskare för att dessa spår kvarlämnade efter de första expeditionerna till månen ska skyddas som ett kulturarv. Det finns till och med rymdvänner som nu drömmer om ett museum på månen, rapporterar SR.

– Mänsklighetens första fotsteg på en annan himlakropp har i dagsläget inget skydd alls, säger Michelle Hanlon, professor i juridik vid University of Mississippi.

2017 startade hon och hennes man organisationen For All Moonkind som sen förra året är permanent observatör till FN:s rymdkommitté.

Själva landningsplatsen på månen, Tranquility Base, har i stort sett varit orörd sen 1969. Men det skulle kunna ändras i takt med att fler nationer och aktörer reser ut i rymden.

Michelle Hanlon menar att landningsplatsen för Apollo 11 på månen borde ha ett betydligt starkare skydd, likt pyramiderna i Egypten eller de äldsta mänskliga fotstegen som hittats i Tanzania nu värnas.

– Att inte den historiska landvinningen är skyddad i rymden chockade mig och fick mig att börja handla, säger hon till SR.

Att kulturarvsmärka det som finns i rymden är dock ingen enkel juridisk nöt. UNESCO:s världsarvssystem bygger på att stater själva nominerar något som kulturarv.

– Sådana anspråk kan inte göras i rymden.

For All Moonkind med andra spår. Organisationen har också skisserat fram ett frivilligt avtal där privata aktörer kan bidra till att värna kulturarv i rymden. En annan målsättning är att framgent ska en digital databas med allt som rör månlandningen– eller helst ett museum:

– Det kanske låter som a pie in the sky – en omöjlighet – men jag är fullt övertygad om att mina barns generation kommer hitta ett sätt att möjliggöra idén om ett museum på månen.