Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-06 23:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/mantel-kan-vinna-ett-tredje-bookerpris/

Böcker

Mantel kan vinna ett tredje Bookerpris

Den brittiska författaren Hilary Mantel.
Den brittiska författaren Hilary Mantel. Foto: Henrik Montgomery / TT

Den brittiska författaren Hilary Mantel är en av 13 nominerade på den långa listan till årets internationella Bookerpris. Om hon vinner blir det för tredje gången för samma trilogi.

TT Text

Bland de andra nominerade finns amerikanska Anne Tyler med ”Redhead by the side of the road”.

Kritikerhyllade ”Spegeln och ljuset” (”The mirror and the light”) avslutar Mantels trilogi om Thomas Cromwell som föddes som son till en smed och som tog sig upp till samhällets toppskick och blev kung Henrik VIII:s rådgivare. Den släpptes i Storbritannien i våras och har omnämnts som en möjlig vinnare av just Bookerpriset.

Hilary Mantel har tilldelats priset två gånger tidigare, för de två tidigare böckerna i trilogin: ”Wolf hall” (2009) och ”För in de döda” (2012). ”Spegeln och ljuset” ges ut på svenska i september.

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset har delats ut sedan 1969 och tilldelas varje år den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, oavsett författarens nationalitet. Prissumman är på 50 000 pund (ungefär 560 000 kronor).

Den nedkortade listan med kandidater presenteras den 15 september och vinnaren offentliggörs i november. Förra året gick det internationella Bookerpriset till den nordirländska författaren Anna Burns ”Milkman”.

Läs mer: Hilary Mantel avslutar Cromwelltrilogin

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt