Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Marcus Birro får inte skriva i Expressen mer

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönikören Marcus Birro, som under den senaste tiden omsusats av kontroverser, delger i ett öppet brev att hans kontrakt med Expressen blivit uppsagt.

I det öppna brev Marcus Birro skickade ut under måndagsmorgonen berättar han hur en av hans chefer på Expressen ringt honom sent under söndagskvällen och meddelat att hans kontrakt är uppsagt. Anledningen ska, enligt Birro, vara att han medverkat i den högerextrema tidningen Exponerats podcast RML där han ska ha uttalat sig nedsättande om Expressen.

”Det hela känns lite overkligt. Här har vi alltså en av mina chefer som ringer upp mig mitt i natten för att berätta att de ser allvarligt på att jag sagt något kritiskt om tidningen jag jobbar på. När bytte Expressen namn till Pravda?”, skriver Marcus Birro i det öppna brev han själv kallar ”En sparkad poets försvarstal.”

Birro uppger också i brevet att han redan tidigare haft problem med Expressens ledning. Hans krönikor ska vid flera tillfällen ha blivit stoppade och han uppger att chefer tidigare kontaktat honom och sagt åt honom att sluta skriva om Gud. I brevet nämner Birro också en kylig attityd mot honom på redaktionen.

"Tonen mot mig från chefer, medarbetare och ledning förändras. En del av dem slutar säga hej när jag är på redaktionen. Jag känner hur förtroendet för mig vacklar. Det är en väldigt plågsam och sorglig känsla.”

Marcus Birro har under de senaste veckorna utsatts för mordhot efter att han publicerat en islamkritisk tweet där han kopplar samman religionen med terrorism.

Den kritik Marcus Birro framfört mot Expressen har att göra med det uteblivna stöd från ledningen han fick efter att ha blivit hotad. Han menar att Expressens chefredaktör blev mycket engagerad när Eskilstuna-Kurirens chefredaktör blev mordhotad men att det var knäpptyst när han själv, en medarbetare på tidningen, blev det.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson väljer att inte kommentera enskilda fall i hänsyn till sina medarbetare. Han skriver i ett mejl till DN att Marcus Birro är en fristående skribent och att hans kontrakt nu har upphört. Han skriver att de ibland anställer nya krönikörer, ibland förlänger kontrakt och ibland avslutar relationer.

DN har utan framgång sökt Marcus Birro för kommentar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.