Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Antje Jackelén sa nej till kyrkohandboken, men sen då?

Orgeln i Uppsala domkyrka.
Orgeln i Uppsala domkyrka. Foto: André Maslennikov/IBL Bildbyrå

Stormarna kring kvitton och korskampanjer kommer att blåsa över för ärkebiskopen, till skillnad från den stora framtidsfrågan om hur gudstjänstordning och musik ska regleras i Svenska kyrkan.

På ett av de blåsigaste jobben i Sverige sitter en kvinna med mitra och kräkla och fotsid kåpa som högtidsdräkt. Ärkebiskopen Antje Jackelén har inte haft mycket stiltje sedan hon tillträdde sin befattning i juni 2014.

I våras susade det representationskvitton med alltför höga belopp och tveksamma underlag runt inom organisationen och i sommar startades kampanjen ”Mitt kors” som hon som kyrkans högsta representant måste hantera i ett känsligt ekumeniskt läge.

Men de här sakerna kommer snart att var överstökade. Den riktigt stora framtidsfrågan och en av landets tyngsta kulturfrågor handlar om kyrkohandboken. Hur gudstjänstordningen och musiken ska regleras i Svenska kyrkan. Remisstiden på det förslag som är tänkt att antas 2017 gick ut i maj och då svarade bland andra de kungliga svenska akademierna Vitterhetsakademien, Musikaliska Akademien och Svenska Akademien med hård kritik.

Om Antje Jackelén i sommar tillbringade några dagar i hängmattan med resterande bunt med remissvar, nästan 600, kan detta inte ha varit någon särskilt avkopplande lektyr.

Svaren är ofta initierade, det finns uppenbarligen en stor kunskap, liturgiskt och musikaliskt i församlingarna. Jag saxar ur läsning av svaren: ”Morlanda församling i Orusts pastorat avvisar bestämt HB16 i sin helhet och önskar att arbetet med att framta en ny handbok för Svenska kyrkan börjar om, med en större delaktighet av såväl teologiska som musikaliska experter”. Hedvig Eleonora församling i Stockholm ”ställer sig mycket tveksam till om förslaget är moget för beslut i samband med kyrkomötet 2017 och anser att ”vissa liturgiska inslag är språkligt sett undermåliga”. Ekerö pastorat ger bakläxa åt gudstjänstmusiken, som ”inte håller tillräckligt hög musikalisk kvalitetsnivå för att ingå i Svenska kyrkans handbok”.

 

Ett genomgående drag i de kritiska svaren, vilket gäller även dem som var positiva 2012, är besvikelse över att alldeles för lite hänt sedan förra remissrundan. 

 

Någon anser att en av serierna i den musikaliska delen ”fungerar bäst i barngudstjänstsammanhang (som den är skriven för) men är väl knappast i längden en fullgod gudstjänstmusik för vuxna människor?”

I ett remissvar hänger man ut ett förslag till bön ”Lovad är du, Gud, som vakar över oss/och som stannar till dess evighetens sol/stiger över tidens horisont/Amen.” I svaret står: ”Jag är rädd för att den här tackbönen är ett pekoral. Beklagar, men det här kan ni bara inte ha kvar”. Ett genomgående drag i de kritiska svaren, vilket gäller även dem som var positiva 2012, är besvikelse över att alldeles för lite hänt sedan förra remissrundan. Man fick chansen att rätta till förslaget, men tog den inte och projektledningen har förlorat både tid och förtroende.

Det finns positiva svar också, särskilt bland de instanser som står nära ledningen.

En anmärkningsvärd sak är att remissvaret från Lunds domkapitel 2014 på det närmast identiska förslaget från 2012 är mycket negativt. I en sammanställning från Kyrkokansliet (19 maj 2014) går man igenom vad de olika domkapitlen säger om förslaget där Lund och Göteborg är kraftigt avvisande.

Lund svarar ”Nej” på frågan ”Kan kyrkohandboksförslaget som helhet antas av kyrkomötet som ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan?” De viktigaste invändningarna: ”1. Musiken är ofärdig. 2. Ett inkluderande språk behöver inte leda till teologisk förflackning”. Och listan med kritik från domkapitlet i Lund fortsätter.

Biskop i Lund och ansvarig var under denna tid Antje Jackelén.

Hon hade alltså ett par månader innan hon blev ärkebiskop, tillsammans med sitt domkapitel, avvisat förslaget till ny kyrkohandbok på både textliga och musikaliska grunder. Har hon ändrat uppfattning? Och i så fall, varför?

Läs mer. Kulturkrönikor
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.