Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 04:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-bildad-ar-man-bara-i-tyskland/

Kultur

Maria Schottenius: Bildad är man bara i Tyskland

Wilhelm von Humboldt Illustration: TT

Ordet bildning finns inte på engelska. Begreppet kommer från Tyskland och frågan är om det inte enbart är där bildning finns, enligt Maria Schottenius.

De här sidorna i tidningen förutsätts vara bildande. För många år sedan ingick jag i en ”bildningskommitté” som skulle komma med förslag till universiteten. Jag bodde tillfälligt i London, kommittén skulle komma på besök och jag förväntades arrangera ett par möten om bildning på brittiska universitet. Det stupade direkt. Ordet bildning fanns inte på engelska. Man pratade om ”higher education”, några ville fånga in den bildade personen med ordet ”gentleman”. När jag började dra i bildningsbegreppet kändes det allt otydligare. En bildad person anses vara ”själsodlad” och civiliserad enligt svenska uppslagsverk. Inte glasklart. 

Alla bildningsspår leder tillbaka till Wilhelm von Humboldt och den ideologi han utvecklade vid grundandet av Berlins universitet i början av 1800-talet, något som i Sverige snappades upp av bland andra Thomas Thorild. Men efter 200 år har begreppet vattnats ur. Kanske finns bildningen återigen bara i Tyskland.