Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Maria Schottenius: Bodil Malmsten ska vi aldrig glömma

Foto: Sporrong Olle

I dag är det en vecka sedan Bodil Malmsten dog.

Och tjugofyra år sedan hon fick mig att glömma min blus på tunnelbanan. Jag ville vara väldigt fin, för det var en stor dag som skulle firas.

Och jag hade köpt mitt livs dittills dyraste blus. Rosa siden, vackert fall. Det var 1992, jag var redaktör för den litterära tidskriften BLM, Bonniers Litterära Magasin, och Bodil Malmsten hade skickat mig en text om Thomas Bernhard.

Han hade dött några år tidigare och Bodil hade börjat läsa honom, alltmer besatt. Medan jag läste hennes text på tunnelbanan försvann jag in i hennes ord.

Det var hon och jag och Thomas Bernhard och inget annat. Så när jag vacklade av vid Hötorget fortsatte min nya blus med prislapp och silkespapper i sin påse, vidare mot Alvik eller Vällingby.

Det var förstås tråkigt. Men samtidigt fint. Allt kan vi glömma, men inte Bodil Malmsten.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.