Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 15:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-daliga-tider-for-karnkraft-kristersson-och-busch-thor/

Kultur

Maria Schottenius: Dåliga tider för kärnkraft, Kristersson och Busch Thor

Bild 1 av 2 Efter Tjernobyl.
Foto: Beatrice Lundborg/DN/TT
Bild 2 av 2 Efter härdsmältan i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986.
Foto: AP

Dålig tajmning för högerpartierna den här gången. Kärnkraft är livsfarligt. Titta bara på den välgjorda tv-serien ”Chernobyl”. 

Rätta artikel

Medan en stor del av svenska folket sitter bänkade framför HBO-serien ”Chernobyl” och ser hur människor förblöder inifrån av radioaktiva partiklar eftersom de kommit nära en härdsmälta i kärnkraftverket i Ukraina 1986, skriver Ulf Kristersson och Ebba Bush Thoor på DN Debatt en frälsningsartikel där de hyllar kärnkraften i alla tonarter: ”Sverige måste agera för gemensamma EU-regler som godkänner nya kärnkraftsreaktorer” och ”Inom energiforskningen ska resurser avsättas även till kärnteknisk forskning” etc etc. Dålig tajmning för högerpartierna den här gången.  

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl var en katastrof. Det totalitära systemet i Sovjetunionen med lögner, mörkläggningar och en hjärntvättad, oinformerad allmänhet gjorde saken ännu värre. Men se på Fukushimaolyckan 2011, det var resultatet av en jordbävning, inte slarv eller okunskap. Kärnkraft är farligt, och det radioaktiva avfallet lämnas åt kommande generationer i tusentals år. 

Titta på den extremt välgjorda tv-serien, Kristersson och Busch Thor, och ta det där med kärnkraften ett varv till. Den här gången blåser vindarna åt fel håll för er del. Som de gjorde för människorna i Baltikum och länderna runt Östersjön vid kärnkraftshaveriet i Tjernobyl, våren för 33 år sedan.