Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Fortsatt motvind för kyrkohandboken

Foto: Hasse Holmberg / TT

På söndag är det kyrkoval och tre veckor efteråt är det Kyrkomöte. Den stora frågan handlar om att anta den nya, sönderkritiserade kyrkohandboken.

Men det ser inte så lovande ut för anhängarna. Kyrkomusikernas tidning har gjort en sammanställning. Endast två av elva nomineringsgrupper stödjer förslaget. Nio gör det inte. Socialdemokraterna och Centern säger ja och kan räknas in i handboksfållan, men övriga partier och grupper som ställer upp i kyrkovalet har förbehåll. För det mest stupar det på musiken, som inte anses genomarbetad.

Om man bara hade varit klok nog att skilja ut musiken från resten hade det här inte behövt hända. I stället har nu insatsen från kyrkans ledning höjts, helheten ska antas trots massiv kritik. Det är lite som när sovjeterna spelade schack på 80-talet. Inget fegspel. Satsa allt. Med risk att man förlorar allt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.