Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Frågan är om inte Trump skaver i ”Boris Godunovs” undertext

Riccardo Muti under Nyårskonserten i Wien.
Riccardo Muti under Nyårskonserten i Wien. Other: Hans Punz/AFP

Maria Schottenius väljer sina tio klassiska höjdpunkter under 2018.

Om ni hörde och såg Nyårskonserten från Wien på SVT la ni säkert märke till dirigenten Riccardo Muti på pulten. Och redan den 18 januari kommer samme Muti till Stockholm och dirigerar Kungliga Filharmonikerna, som han efter den helitalienska Nobelkonserten 2013 börjat umgås med regelbundet. 

Jag intervjuade honom 2016 inför den konsertanta version han gav av Verdis Macbeth och han dryper av skepsis mot tidens operaregissörer. ”Problemet är att dirigenterna, särskilt de unga, kan väldigt lite om opera”, säger han. ”Ofta gör de förfärliga saker som går emot musiken. Som förstör den”.  Och eftersom ”operan under senare år förlorats och hamnat i händerna på regissörerna” dirigerar han sällan dirigerar opera och när han gör det är det huvudsakligen i konsertform.

Jag undrar vad Riccardo Muti skulle säga om vårens operauppsättningar?  Särskilt som man ger sig på hans egen Giuseppe Verdi som han säger sig ha ”tjänat i hela sitt liv”. Verdis ”Aida” på Stockholmsoperan i slutet av februari regisseras av Michael Cavanaugh som tidigare satte upp ”Nixon in China”.  Och ”Rigoletto” av Kasper Holten som återvänder från Covent Garden till Malmö för denna Verdiuppsättning. Klart nervöst om man skulle hitta Verdis bodyguard Riccardo Muti i publiken.

I Göteborg är det ryskt, ”Boris Godunov”, och frågan är om inte Donald Trump ligger och skaver i undertexten när regissören Peter Konwitschny och bassångaren Clive Bayley tolkar titelrollen om en manipulativ, karismatisk tyrann. 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.