Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 03:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-hall-riksdagsval-pa-varen-i-stallet/

Kultur

Maria Schottenius: Håll riksdagsval på våren i stället

Hur ska man hinna göra en budget på några veckor? Magdalena Andersson och andra finansministrar borde få mer tid på sig.
Hur ska man hinna göra en budget på några veckor? Magdalena Andersson och andra finansministrar borde få mer tid på sig. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Håll riksdagsval på våren i stället, så regeringen har en chans att arbeta igenom höstbudgeten, tycker Maria Schottenius, som minns hur Medelhavsinstituten var nära att läggas ner genom en miss i budgeten på grund av tidspress. 

Maria Schottenius
Rätta artikel
Val 2018

Det var på vippen att de minst sagt värdefulla Medelhavsinstituten i Rom, Istanbul och Aten rök efter förra valet 2014. Ingen ansvarig på departementet hade hunnit kolla upp siffernissarnas lilla kupp. Det var ju ändå så lite pengar, bara lite krafs. Ingen kunde fatta hur en så värdefull verksamhet kunde klara sig på dessa nålpengar, så bort med dem. Den olyckliga ministern fick komma efteråt för att rätta till missen.

Vilket aktualiserar frågan: Måste budgeten presenteras några veckor efter valet med risk att det blir en slarvbudget? I år är ju allt konstigt, men även vanliga valår pågår en besynnerlig kamp mot klockan för att budgeten ska bli klar. Det är tradition att hålla val på hösten, men varför inte se praktiskt på saken och låta väljarna gå och rösta på våren. Då görs också en budget, men den handlar mer om justeringar. Den stora höstbudgeten är den viktiga, och det är snurrigt att inte ge den chans att bli genomarbetad.