Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-hillary-clintons-superkraft-ar-hennes-storsta-svaghet/

Kultur

Maria Schottenius: Hillary Clintons superkraft är hennes största svaghet

Hillary Clinton
Hillary Clinton Foto: USA TODAY Network

Hillary Clinton är en skicklig tjänsteman snarare än en idealisk politiker, skriver Maria Schottenius efter att ha sett den fyra timmar långa dokumentären på SVT Play.

Hillary Clinton var den presidentkandidat som förlorade mot Donald Trump och det kommer demokraterna aldrig att förlåta henne för. En briljant begåvning men det är något som saknas, förutom att hon inte är man. I dokumentären ”Hillary” på SVT Play ger hon själv en analys sedan Bernie Sanders i valkampanjen 2016 lovat avgiftsfria colleges. Hillary och motiverar sitt nej: ”Jag tycker inte man ska säga något som inte är sant. Inte lova att göra sådant som är omöjligt att genomföra. Jag avskyr det.” Vilket förklarar att hon i sina egna ögon inte är någon ”idealisk politiker”: ”Jag är en skicklig tjänsteman. Men min ansvarsgen är en black om foten.” 

En strateg i programmet menar att Hillarys superkraft är att föreslå en politik som går att genomföra. På samma gång: ”I en valrörelse är det hennes största svaghet.” Folk vill ha tydliga, enkla svar. Det ger röster, och ”trafik på de sociala medierna”. Och för presidenter i ytterfilen finns det, som bekant, inget som helst trafikvett. 

Läs mer: Hillary Clinton: ”Jag stöttar Bernie Sanders om han blir presidentkandidat”